Storformat digital trykkmaskin
Et eksempel på en digital printer som kan produsere trykksaker i storformat.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Digitalt trykk er en digital metode for trykking. Trykkformen består av små dyser som styres digitalt, og som enkelt kan endres mellom hvert avtrykk, i motsetning til for eksempel offset og eldre trykkmetoder som krever mer nitidig forberedelse.

Faktaboks

Også kjent som

digitaltrykk

All informasjon om det som skal trykkes overføres digitalt til trykkmaskinen. Maskinen trykker så alle sidene i trykksaken og setter eventuelt sidene sammen til et hefte. I grafisk industri brukes denne metoden særlig for å trykke opp små og mellomstore opplag, fordi det er rimelige og mindre tidkrevende enn offset. Ved større opplag er imidlertid offset det mest konkurransedyktige og foretrukne.

Digitaltrykk er også en benevnelse som brukes for digital kunstgrafikk samt utskrifter fra digitale hjemmeskrivere.

«Print on demand»

Digitalt trykk representerer den nyeste teknologien innenfor industriell reproduksjon på papir og andre medier. Det åpner muligheten for «print on demand» («trykk på forespørsel»), for eksempel for trykk av en spesialtilpasset bok som er satt sammen etter brukerens personlige behov. Trykte fotobøker som man kan bestille hos fotoleverandører er et eksempel på dette.

Teknologien gjør det lett og effektivt å distribuere informasjon. I stedet for å for eksempel produsere en trykksak i ett land, for deretter å frakte disse verden rundt med transportmidler, kan man sende trykkbildet digitalt til lokale trykkerier i hvert land: Den samme trykksaken kan dermed trykkes hvor som helst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg