wutu

wutu
Av /Shutterstock.

Wutu er en reptilart i hoggormfamilien, i underfamilien gruveslanger, i slekta lanseslanger. Den har karakteristiske mørke, hesteskoformede flekker med hvit kant på brun bakgrunn, og lever i tropiske og subtropiske områder i Sør-Amerika.

Faktaboks

også kjent som:
også kalt urutu
Bothrops alternatus

Bekrivelse

Det er en kraftig bygget slange, med bredt, flatt hode og en slank hals. Totallengden er normalt mellom 80 og 120 centimeter, med en rekordmåling på 169 centimeter. Hunnen er betydelig større enn hannen. Fargen er svært variabel, men bunnfargen er som regel brunlig eller grålig. På ryggen har den mange hesteskoformete flekker med hvite kanter. Skjellene har en tydelig kjøl.

Utbredelse

Wutuen finnes i tropiske og subtropiske regioner av Sør-Amerika: I det sørøstlige Brasil, Paraguay, Uruguay og det nordlige Argentina.

Habitat

Arten foretrekker fuktige habitater og er sjelden å finne i tørre leveområder. Man finner den gjerne i myrer og sumper og på elvebredder i skog eller kanskje mer vanlig på åpen mark, for eksempel på pampasen. Den blir ofte funnet i sukkerplantasjer. Utbredelsen strekker seg fra 0 til 700 meter over havet. Wutuen er først og fremst nattaktiv, og den er en god svømmer.

Føde

Wutuen spesialiserer seg på å spise små pattedyr, særlig gnagere. Av mindre betydning er amfibier, øgler, slanger, fugler og av og til store skolopendere.

Formering

Hunnen føder normalt 3 – 12 unger i kullet. I sjeldne tilfeller er opptil 24 unger registrert i samme kull. De nyfødte er cirka 30 centimeter lange og veier i underkant av 20 gram.

Gift

Wutuen er ansvarlig for cirka 6 prosent av alle registrerte slangebitt i Mellom- og Sør-Amerika. Bittet er sjelden dødelig; en dødelighet på 2 prosent er rapportert. Det fører imidlertid til sterke smerter, hevelser og indre blødninger med påfølgende lokal skade av vevet. Arten kan være ganske aggressiv, men prøver å unngå konfrontasjon med mennesker. Den kan ofte gjemme hodet hvis den blir forstyrret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg