Viskose blandes gjerne med andre materialer for å gi spesielle egenskaper.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Viskose er en forbindelse dannet av cellulose som består av en ytterst seigtflytende løsning av cellulose-xantogenat.

Faktaboks

Uttale
viskˈose
Etymologi
av latin ‘seig, klebrig’

Bruk

Viskose er et viktig råstoff i tekstilindustrien (se viskose – tekstil), og mesteparten av bruken er på dette området. I USA omtales stoffet ofte som rayon, mens det i Europa kalles 'viscose' etter den seigtflytende massen det lages av. Viskose brukes ved fremstilling av cellulosefilm (cellofan) og viskosesvamp. Den kan også brukes til å forsterke slitestyrken til andre mindre bruddsterke materialer, for eksempel polysakkaridet chitosan, med tanke på å lage nedbrytbare komposittmaterialer.

Fremstilling

Ved den tekniske fremstilling av viskose impregneres først cellulose, vanligvis sulfittcellulose av spesiell kvalitet, med sterk natronlut. Den overskytende luten avpresses, og etter oppriving blandes den dannede «natroncellulose» med karbondisulfid. Herved overføres natroncellulosen i cellulose-xantogenat, som så løses i forholdsvis tynn natronlut. Etter en filtrering og en viss lagring eller modning er viskosen ferdig til bruk.

Metoden ble patentert av britene Charles Frederick Cross, Edward John Bevan og Clayton Beadle i 1892.

Nedbryting

Viskose kan brytes ned på flere ulike måter. For eksempel kan nedbryting til nanocellulose gjøres ved hydrolyse basert på svovelsyre. Nanocellulosen kan deretter benyttes til å lage emulsjoner eller i ulike resirkulerte produkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg