Cellofan

Cellofan er en type folie som er dannet av regenerert cellulose. Det brukes ofte som innpakning rundt avskårne blomster.

Shutterstock.

Cellulosefilm er et glassklart filmmateriale av resirkulert cellulose. Det meste blir brukt som emballasjemateriale, for eksempel for tekstil- og papirvarer eller matvarer.

Faktaboks

Uttale
sellulˈosefilm
Også kjent som

cellofan

Cellulosefilm er i dag for en stor del erstattet av syntetiske plastmaterialer.

Framstilling

Cellulosefilm fremstilles ved at viskose blir presset gjennom en spalteformet dyse ut i et saltholdig syrebad der cellulosen regenereres og felles ut av viskosen i form av en film eller folie. Filmen blir tatt opp av valser og ført videre gjennom diverse utvaskingsbad. Til slutt passerer filmen et bad med glyserol, trietylenglykol eller lignende som virker som myknere i den ferdige cellulosefilmen.

Egenskaper

Vanlig tykkelse på cellulosefilm til emballasje er 0,02–0,04 mm.

Cellulosefilm sveller i kontakt med vann og mister da mye av sin styrke og gass- og aromatetthet. Cellulosefilm leveres derfor også lakkert med cellulosenitratlakk eller polyvinylidenkloridlakk (saranlakk). Disse lakksjiktene gjør dessuten filmen varmforseglbar.

Emballasjematerialer med spesielle egenskaper fås ved å laminere cellulosefilm med for eksempel polyetylen eller aluminiumfolie.

Historikk

Cellulosefilm ble utviklet og patentert i 1909 i Frankrike av den sveitsiske kjemikeren Jacques Edwin Brandenberger (1872–1954), som gav det navnet cellophane av cellulose og fransk diaphane, 'gjennomsiktig'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg