Tak

Tak. Noen vanlige takformer.

Tak
Av /Store norske leksikon ※.
Bygning med kombinert valm-mansardtak i Berlingen, Sveits
Bygning med kombinert valm-mansardtak i Berlingen, Sveits
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Tak er den øvre, dekkende konstruksjonen og tekkingen i en bygning, som blant annet beskytter de underliggende rommene mot nedbør og sol. Begrepet tak inkluderer gjerne både den bærende takkonstruksjonen (takverket), den øvre takhuden (taktro) og tekkingen.

Faktaboks

Etymologi
fra norrønt: þak

Tak kan utformes på mange ulike måter, for eksempel som halvtak, sagtak, saltak, pulttak, pyramidetak, skalltak, valmtak eller mansardtak med mer, og det kan også utføres som flatt tak eller takterrasse. I tillegg til den funksjonelle betydningen, er taket et viktig element i en bygnings arkitektoniske uttrykk.

I bygninger av tre er bæresystemet enten sperretak eller åstak. I større bygninger brukes armert betong, enten plasstøpt eller som prefabrikkerte elementer, samt stålkonstruksjoner.

Tak er også en vanlig betegnelse, noe upresis, på den dekkende undersiden av en etasjeskiller, også kjent som himling eller underloft, altså taket inne i hvert enkelt rom.

Et tak må ha et visst fall (en viss bratthet) på taktekkingen for å kunne lede regnvann ned og vekk fra takflaten. Takvinkel, gjerne uttrykt i prosent, er et mål for hvor bratt taket er. Et gammelt uttrykk for dette er røsting. I forbindelse med saltak snakket man om femtungs, fjerdings eller treungs røst.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Georg Eliassen: Hus og tak, «Byggekunst» 1958 ss. 8–13;
  • Se en større arkitektonisk gjennomgåelse av forskjellige taktyper i Thomas Thiis-Evensen: Arkitekturens uttrykksformer, Oslo 1982 ss. 468–594.
  • Jon Bojer Godal, Steinar Moldal: Beresystem i eldre norske hus, Oslo 1994 ss. 134–37.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg