Innbrudd er å uberettiget skaffe seg adgang til en annens hus eller et annet sted som ikke er fritt tilgjengelig, eller uberettiget å forbli på et slikt sted, jfr. straffeloven § 268. Innbrudd straffes som hovedregel med fengsel i inntil to år.

Tyveri som er begått ved innbrudd i privat hjem eller fritidshus (innbruddstyveri), vil i alminnelighet rammes av straffebestemmelsen for grovt tyveri (§ 322) og straffes med bot eller fengsel inntil seks år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Holm

Hei. I forbindelse med vekteryrket har jeg et spørsmål. Dersom det blir utløst en innbruddsalarm , og påtruffet person har nøkkel & alarmkode (han har ikke "banet" seg adgang, eller benyttet noen av de gamle betegnelsene fra strl 1902, han har kun vært for treg på å taste kode/trykket feil etc). Alarmsentral kommer ikke i kontakt med noen på varslingsliste for objektet. Har vekter eller Politiet da noen rett/hjemmel til å bortvise vedkommende dersom han legitimerer seg og tilhørighet hverken kan bekreftes eller avkreftes? Takk--

skrev John Christian Elden

Forutsatt at det foreligger en oppdragsavtale mellom bedriften og vekterselskapet om kintroll , vil jeg anta at bortvisning fra stedet er innafor dersom ingen tilknytning kan sannsynliggjøres sekv om vedkommende har nøkkel. Men ingen lov er i utgangspunktet brutt, så det er ikke innbrudd eller straffbart i seg selv.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg