innbrudd

Artikkelstart

Innbrudd, uberettiget å skaffe seg adgang til en annens hus eller et annet sted som ikke er fritt tilgjengelig, eller uberettiget å forbli på et slikt sted, jfr. straffeloven § 268. Innbrudd straffes som hovedregel med fengsel i inntil to år.

Tyveri som er forøvd ved innbrudd i privat hjem eller fritidshus (innbruddstyveri), vil i alminnelighet rammes av straffebestemmelsen for grovt tyveri (§ 322) og straffes med bot eller fengsel inntil seks år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Holm

Hei. I forbindelse med vekteryrket har jeg et spørsmål. Dersom det blir utløst en innbruddsalarm , og påtruffet person har nøkkel & alarmkode (han har ikke "banet" seg adgang, eller benyttet noen av de gamle betegnelsene fra strl 1902, han har kun vært for treg på å taste kode/trykket feil etc). Alarmsentral kommer ikke i kontakt med noen på varslingsliste for objektet. Har vekter eller Politiet da noen rett/hjemmel til å bortvise vedkommende dersom han legitimerer seg og tilhørighet hverken kan bekreftes eller avkreftes? Takk--

skrev John Christian Elden

Forutsatt at det foreligger en oppdragsavtale mellom bedriften og vekterselskapet om kintroll , vil jeg anta at bortvisning fra stedet er innafor dersom ingen tilknytning kan sannsynliggjøres sekv om vedkommende har nøkkel. Men ingen lov er i utgangspunktet brutt, så det er ikke innbrudd eller straffbart i seg selv.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg