Digitalt valgkort
Valgkort har vært digitale siden 2021.
Digitalt valgkort
Av /NTB.

Valgkort er et kort som alle velgere får tilsendt før stortingsvalg og kommunestyre- og fylkestingsvalg. Valgkortet viser om personen som mottar valgkortet er innført i valgmanntallet, og hvilke opplysninger som er registrert om denne personen. Valgkortet er dermed en bekreftelse på at du har stemmerett.

Praktisk informasjon og bosted

Valgkortet inneholder praktiske opplysninger om hvilket valglokale man skal bruke og om åpningstid. Valgkortet gjelder ikke som legitimasjon.

Valgkortet blir utarbeidet på grunnlag av folkeregisterets opplysninger om velgernes bostedsadresse per 1. juli i valgåret. Det er denne adressen som avgjør hvilken kommune man har stemmerett i.

Digital utsendelse

Stempling av valgkort
Før valgkortene ble digitale var en av valgfunksjonærenes oppgaver å stemple valgkortet.
Stempling av valgkort
Av /NTB.

Valgkortet blir sendt ut digitalt gjennom Digipost før forhåndsstemmingen starter. Bare de som har reservert seg mot elektronisk post får valgkortet tilsendt som vanlig post.

Den som ikke får tilsendt valgkort, eller mottar valgkort med feil opplysninger, bør kontakte valgstyret.

Valgloven

Regler om valgkort står i valgloven av 28. juni 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg