Forhåndsstemme er en stemme avgitt forut for det tidspunkt valget offisielt tar til. Ved stortingsvalget i 2013 var det 842 000 velgere som hadde forhåndsstemt. Det utgjorde nesten 30 prosent av de som stemte i valget, og er rekord.

I Norge kan den som ønsker det avgi stemme på forhånd hos en stemmemottaker. Det kan gjøres både i og utenfor kommunen vedkommende er stemmeberettiget i. Dette er regulert i valglovens § 8-1.

Adgangen til å avgi forhåndsstemme er i Norge, som i andre land, etter hvert blitt utvidet. I noen land kan forhåndsstemme avgis gjennom posten. Denne muligheten ble opphevet i Norge foran valget 2003. I noen kommuner er det en forsøksordning med forhåndsstemmegivning via internett. 

Forhåndsstemmegivning innenriks kan skje fra 10. august i valgåret og ikke etter klokken 20.00 lørdag før valget. I kommuner som ikke holder valgting søndag, kan det forhåndsstemmes i to timer denne dagen.

Utenlands og på Svalbard og Jan Mayen kan det avgis forhåndsstemmer fra 1. juli i valgåret. Forhåndsstemmegivningen må ikke foregå senere enn siste fredag før valgdagen innenriks. Det inkluderer Svalbard og Jan Mayen. Utenriks kan forhåndsstemmingen skje inntil nest siste fredag før valgdagen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.