forhåndsstemme

Forhåndsstemming
Skilt om forhåndsstemming utenfor valglokale satt opp på Egertorget i Oslo i forbindelse med kommunestyre- og fylkestingsvalget 2015. Slike brakker/paviljonger sto utplassert på ulike steder i byen.
Forhåndsstemming
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Forhåndsstemme er en stemme avgitt forut for det tidspunkt valget offisielt tar til.

I Norge kan man forhåndsstemme både ved stortingsvalg og ved kommunestyre- og fylkestingsvalg. Ved stortingsvalget i 2013 var det for eksempel 842 000 velgere som hadde forhåndsstemt. Det utgjorde nesten 30 prosent av de som stemte i valget, og er rekord.

Den som ønsker det avgi stemme på forhånd hos en stemmemottaker. Det kan gjøres både i og utenfor kommunen vedkommende er stemmeberettiget i. Dette er regulert i valglovens § 8-1.

Adgangen til å avgi forhåndsstemme er i Norge, som i andre land, etter hvert blitt utvidet. I noen land kan forhåndsstemme avgis gjennom posten. Denne muligheten ble opphevet i Norge foran valget 2003. I noen kommuner er det en forsøksordning med forhåndsstemmegivning via internett.

Forhåndsstemmegivning innenriks kan skje fra 10. august i valgåret og ikke etter klokken 20.00 lørdag før valget. I kommuner som ikke holder valgting søndag, kan det forhåndsstemmes i to timer denne dagen.

Utenlands og på Svalbard og Jan Mayen kan det avgis forhåndsstemmer fra 1. juli i valgåret. Forhåndsstemmegivningen må ikke foregå senere enn siste fredag før valgdagen innenriks. Det inkluderer Svalbard og Jan Mayen. Utenriks kan forhåndsstemmingen skje inntil nest siste fredag før valgdagen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg