Forhåndsstemme er en stemme avgitt forut for det tidspunkt valget offisielt tar til. Ved stortingsvalget i 2013 var det 842 000 velgere som hadde forhåndsstemt. Det utgjorde nesten 30 prosent av de som stemte i valget, og er rekord.

I Norge kan den som ønsker det avgi stemme på forhånd hos en stemmemottaker. Det kan gjøres både i og utenfor kommunen vedkommende er stemmeberettiget i. Dette er regulert i valglovens § 8-1.

Adgangen til å avgi forhåndsstemme er i Norge, som i andre land, etter hvert blitt utvidet. I noen land kan forhåndsstemme avgis gjennom posten. Denne muligheten ble opphevet i Norge foran valget 2003. I noen kommuner er det en forsøksordning med forhåndsstemmegivning via internett. 

Forhåndsstemmegivning innenriks kan skje fra 10. august i valgåret og ikke etter klokken 20.00 lørdag før valget. I kommuner som ikke holder valgting søndag, kan det forhåndsstemmes i to timer denne dagen.

Utenlands og på Svalbard og Jan Mayen kan det avgis forhåndsstemmer fra 1. juli i valgåret. Forhåndsstemmegivningen må ikke foregå senere enn siste fredag før valgdagen innenriks. Det inkluderer Svalbard og Jan Mayen. Utenriks kan forhåndsstemmingen skje inntil nest siste fredag før valgdagen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.