digital postkasse

Artikkelstart

En digital postkasse er en sikker løsning for å motta og oppbevare digital post.

Sikrere enn e-post

Offentlige instanser kan ikke sende brev med vedtak, helseopplysninger eller annen sensitiv informasjon på vanlig e-post, fordi e-post ikke er sikker nok. E-post kan i prinsippet sees på som like lite sikkert som et postkort, da det er relativt lett å avlytte kommunikasjonen. Sensitive opplysninger kan dermed lett komme på avveie om det sendes på e-post, og det kan være svært uheldig for de som berøres. Man ønsker ikke at opplysninger om for eksempel ens psykiske helsetilstand kommer uvedkommende i hende.

Typer

Det finnes to ulike digitale postkasser for norske innbyggere: Digipost og e-Boks. Begge tilfredsstiller nødvendige krav til sikkerhet slik at det offentlige kan sende e-post dit. De er ulike i design og funksjonalitet, men den viktigste forskjellen ligger i hvilke private virksomheter du kan motta post fra i de ulike postkassene.

På Digipost kan du velge mellom flere innloggingsmetoder. Dersom du velger å logge inn med ditt fødselsnummer og passord, vil du kun få tilgang til å lese e-post fra privatpersoner og bedrifter, som for eksempel nettselskapet ditt. Dersom du velger å logge inn via ID-porten, får du tilgang til å lese e-post fra det offentlige.

På eBoks kan du logge inn via ID-porten eller med BankID direkte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg