En digital postkasse er en sikker løsning for å motta og oppbevare digital post.

Sikrere enn e-post

Offentlige instanser kan ikke sende brev med vedtak, helseopplysninger eller annen sensitiv informasjon på vanlig e-post, fordi e-post ikke er sikker nok. E-post kan i prinsippet sees på som like lite sikkert som et postkort, da det er relativt lett å avlytte kommunikasjonen. Sensitive opplysninger kan dermed lett komme på avveie om det sendes på e-post, og det kan være svært uheldig for de som berøres. Man ønsker ikke at opplysninger om for eksempel ens psykiske helsetilstand kommer uvedkommende i hende.

Typer

Det finnes to ulike digitale postkasser for norske innbyggere: Digipost og e-Boks. Begge tilfredsstiller nødvendige krav til sikkerhet slik at det offentlige kan sende e-post dit. De er ulike i design og funksjonalitet, men den viktigste forskjellen ligger i hvilke private virksomheter du kan motta post fra i de ulike postkassene.

På Digipost kan du velge mellom flere innloggingsmetoder. Dersom du velger å logge inn med ditt fødselsnummer og passord, vil du kun få tilgang til å lese e-post fra privatpersoner og bedrifter, som for eksempel nettselskapet ditt. Dersom du velger å logge inn via ID-porten, får du tilgang til å lese e-post fra det offentlige.

På eBoks kan du logge inn via ID-porten eller med BankID direkte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg