Utlån er de pengemidlene som banker og andre finansinstitusjoner låner ut til privatpersoner og næringslivet.

Utlånsformer

Sparebankene og forretningsbankene benytter en rekke forskjellige utlånsformer:

Pantobligasjonslån er lån på lengre sikt mot pant, for eksempel i fast eiendom eller skip. I statsbankene, livsforsikringsselskapene, pensjonsfondene og pensjonskassene, kredittforeningene og kredittaksjeselskapene var langsiktige pantobligasjonslån den vanligste utlånsformen.

Utlån mot gjeldsbrev er nå den største utlånsformen både i sparebanker og i forretningsbanker. Det avtales en bestemt avdragsplan, vanligvis over fem eller ti år. Slike lån er sikret ved kausjon eller ved pant i fast eiendom eller ved at det deponeres verdipapirer.

Den viktigste utlånsformen i forretningsbankene var tidligere kassekreditt, hvor banken bevilger et bestemt beløp som låntakeren kan disponere etter behov, blant annet ved å trekke sjekker på banken. Kassekreditt er den typiske form for driftskreditt til næringslivet.

Byggelån tar sikte på å finansiere boliger, andre bygg og skip i selve byggeperioden. Når byggeperioden er avsluttet, blir byggelånet ombyttet, konvertert, med et pantobligasjonslån, ofte ved en annen kredittinstitusjon.

Veksellån spiller en viss rolle i forbindelse med finansiering av vareomsetning. Dessuten blir veksellån ofte knyttet til avbetalingskontrakter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg