Utlån, de pengemidler som banker og andre finansinstitusjoner låner ut til privatpersoner og næringslivet.

Sparebankene og forretningsbankene benytter en rekke forskjellige utlånsformer:

Pantobligasjonslån er lån på lengre sikt mot pant, for eksempel i fast eiendom eller skip. I statsbankene, livsforsikringsselskapene, pensjonsfondene og pensjonskassene, kredittforeningene og kredittaksjeselskapene var langsiktige pantobligasjonslån den vanligste utlånsformen.

Utlån mot gjeldsbrev er nå den største utlånsform både i sparebanker og i forretningsbanker. Det avtales en bestemt avdragsplan, vanligvis over fem eller ti år. Slike lån er sikret ved kausjon eller ved pant i fast eiendom eller ved at det deponeres verdipapirer.

Den viktigste utlånsformen i forretningsbankene var tidligere kassekreditt, hvor banken bevilger et bestemt beløp som låntakeren kan disponere etter behov, blant annet ved å trekke sjekker på banken. Kassekreditt er den typiske form for driftskreditt til næringslivet.

Byggelån tar sikte på å finansiere boliger, andre bygg og skip i selve byggeperioden. Når byggeperioden er avsluttet, blir byggelånet ombyttet, konvertert, med et pantobligasjonslån, ofte ved en annen kredittinstitusjon.

Veksellån spiller en viss rolle i forbindelse med finansiering av vareomsetning. Dessuten blir veksellån ofte knyttet til avbetalingskontrakter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.