utlån

Artikkelstart

Utlån er de pengemidlene som banker og andre finansinstitusjoner låner ut til privatpersoner og næringslivet.

Utlånsformer

Sparebankene og forretningsbankene benytter en rekke forskjellige utlånsformer:

Pantobligasjonslån er lån på lengre sikt mot pant, for eksempel i fast eiendom eller skip. I statsbankene, livsforsikringsselskapene, pensjonsfondene og pensjonskassene, kredittforeningene og kredittaksjeselskapene var langsiktige pantobligasjonslån den vanligste utlånsformen.

Utlån mot gjeldsbrev er nå den største utlånsformen både i sparebanker og i forretningsbanker. Det avtales en bestemt avdragsplan, vanligvis over fem eller ti år. Slike lån er sikret ved kausjon eller ved pant i fast eiendom eller ved at det deponeres verdipapirer.

Den viktigste utlånsformen i forretningsbankene var tidligere kassekreditt, hvor banken bevilger et bestemt beløp som låntakeren kan disponere etter behov, blant annet ved å trekke sjekker på banken. Kassekreditt er den typiske form for driftskreditt til næringslivet.

Byggelån tar sikte på å finansiere boliger, andre bygg og skip i selve byggeperioden. Når byggeperioden er avsluttet, blir byggelånet ombyttet, konvertert, med et pantobligasjonslån, ofte ved en annen kredittinstitusjon.

Veksellån spiller en viss rolle i forbindelse med finansiering av vareomsetning. Dessuten blir veksellån ofte knyttet til avbetalingskontrakter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg