Kausjon er en avtale mellom långiver (kreditor) og kausjonist om at kausjonisten stiller seg ansvarlig for et lån ved siden av låntager (debitor).

Faktaboks

Uttale
kausjˈon
Etymologi

av latin ‘forpliktelse’

Også kjent som

forløfte, borgen

Dersom den som har tatt opp lånet (debitor) ikke betaler, må kausjonisten innfri forpliktelsen. Den som har gitt lånet (kreditor) får dermed en bedre sikkerhet for sitt krav.

Debitor og kausjonisten er solidarisk ansvarlig, men kausjonistens ansvar er subsidiært. Kausjon innebærer at kausjonisten overtar risikoen for at debitor ikke kan eller vil innfri lånet ved forfall.

Kausjon er regulert i finansavtaleloven kapittel 6.

Simpel kausjon og selvskyldnerkausjon

Man har tradisjonelt skilt mellom simpel kausjon og selvskyldnerkausjon.

Ved simpel kausjon innestår kausjonisten bare for debitors manglende betalingsevne, og kreditor kan ikke kreve kausjonisten før han gjennom rettslig pågang har konstatert at debitor ikke har midler.

Ved selvskyldnerkausjon hefter kausjonisten også for manglende betalingsvilje, og kreditor kan kreve kausjonisten straks lånet er misligholdt.

En kausjon er simpel kausjon dersom ikke annet er avtalt, men i praksis avtales oftest selvskyldnerkausjon. I finansavtaleloven er det innført forfallsregler som i praksis visker ut det tradisjonelle skillet mellom simpel kausjon og selvskyldnerkausjon.

Kreditors opplysningsplikt

Dersom kreditor kjenner til særlige forhold som gjør risikoen større enn normalt, plikter denne å opplyse kausjonisten om dette, for eksempel at kausjonen gjelder refinansiering av eldre og kanskje allerede misligholdt gjeld. Dersom slike opplysninger ikke gis er kausjonsavtalen ikke bindende for kausjonisten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Svein Sjøberg

I mange sammenhenger, spesielt knyttet til USA, hører vi om «løslatelse mot kausjon». Jeg finner ikke noe om dette SNL.NO

svarte Harald Benestad Anderssen

Den formen for kausjon du tar opp her, er straffeprosessrettlig, ikke en kontraktsrettslig kausjon som denne artikkelen omhandler. Jeg skal videreformidle ønsket ditt til redaksjonen, slik at de som skriver om straffeprosess kan se på spørsmålet.

svarte Svein Sjøberg

Takk for oppklaringen. Dette bør jo på en eller annen måte framgå i snl.no, siden begrepet dukker opp så ofte i media.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg