Byggelån er lån til finansiering av bygging av blant annet boliger, industrianlegg og skip. Slike lån ytes normalt mot pantesikkerhet i det som vil bli bygd, eventuelt med tillegg av tomt eller festerett til tomt. Panteretten får rettsvern ved tinglysing, eller for skip, ved registrering i skipsbyggingsregisteret (sjøloven av 1994 paragraf 31 og 43).

Byggelån ytes blant annet av forretningsbanker og sparebanker, vanligvis på betingelse av at låntageren først setter inn en viss egenkapital, og av at det foreligger et konverteringstilsagn, det vil si et tilsagn fra en finansieringsinstitusjon, for eksempel Husbanken, om et fast lån til avløsning av byggelånet når byggearbeidet er ferdig.

Byggelån bevilges på grunnlag av spesifiserte oppgaver over bygget, med tegninger og omkostningsoverslag, og utbetales etter hvert som bygget reiser seg, i takt med dets verdi, som med visse mellomrom blir vurdert av byggelånsbankens takstmann. I tillegg til rente av den del av byggelånet som til enhver tid er brukt, betaler låntagerne vanligvis en provisjon av hele det bevilgede beløpet. Byggelån er normalt dyrere enn faste lån, noe som blant annet skyldes kontrollordningen som må etableres, og den særskilte risiko som byggelån innebærer for långiveren: Det kan vise seg at finansieringsplanen for bygget ikke holder, og at långiveren derfor må yte ytterligere kreditt for å bevare sin pantesikkerhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg