Ureasyklus, (biokjemi), urinstoffsyklus, syklisk stoffskifteprosess som foregår i leveren og som er av stor betydning for organismen. Ved hjelp av ureasyklus omdannes nitrogen fra aminosyrene til urea, som deretter utskilles i nyrene. Prosessen ble påvist av H. A. Krebs og G. Hensleit i 1932.

Aminosyrenes aminogrupper overføres ved hjelp av aminotransferaser til α-ketoglutarsyre og oksaleddiksyre, som derved omdannes til glutaminsyre og asparaginsyre. Derpå skjer en frigjøring av ammoniumioner (NH4+) fra glutaminsyren. Ammoniumionene reagerer med bikarbonat (HCO3) og ATP til karbamylfosfat. Med denne forbindelsen starter den sykliske prosessen: 1) Karbamylfosfat overfører karbamylgruppen til ornitin, som derved blir til sitrullin. 2) Sitrullin reagerer med aminosyren asparaginsyre slik at aminogruppen overføres til sitrullin. Herved oppstår aminosyren arginin. 3) Arginin spaltes med arginase til ornitin og urea, og den samme syklus kan så begynne på nytt.

Arvelige skader i enzymer som brukes i syklusen er kjent. Slike skader gir redusert ureasyntese, som fører til en farlig stigning i blodets ammoniumionkonsentrasjon. Også ved levercirrhose kan ureasyntesen være betydelig nedsatt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.