Lapis lazuli

Lapis lazuli. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Ultramarin er en dyp blå fargetone. Det er også en gruppe nært beslektede blå, men også grønnlige og rødlige (fiolette) fargestoffer, bestående av svovelholdige natrium-aluminiumsilikater (se silikatmineraler).

Faktaboks

Uttale
ultramarˈin
Etymologi
fra latin: ultra (hinsides) og marin (havet).

Naturlig ultramarin ble i middelalderen fremstilt ved sikting av pulverisert lapis lazuli (blåsten, lasursten), en halvedelsten fra Sentral-Asia. Fargen er rent blå og var meget ettertraktet av malerne. Stoffet var svært kostbart, og ble fra 1830-årene stort sett erstattet av syntetisk ultramarin fremstilt ved oppvarming av blandinger av kaolin, kvarts, soda, svovel og kull til ca. 800 °C.

Ultramarin har svak dekkevne og egner seg best i blanding med mer dekkende pigmenter. Den har god bestandighet mot alkalier (såpe, kalk), men ikke mot syrer.

Bruksområder

Ultramarin har fortsatt en viss anvendelse som kunstnerfarge, samt i fargetrykk, maling, plast, gummi, kosmetikk, med mer. I tillegg brukes det som «blåkuler» i vaskemidler for å nøytralisere gultone på hvitt tøy (se blåning).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg