Veronica chamaedrys

Veronica chamaedrys, tveskjeggveronika. Foto fra: Havkær skov, Jylland, Danmark

Tveskjeggveronika_detalj_med_hårrender
Tveskjeggveronika. Detalj av stengel og blad som viser de to hårrendene som har gitt arten navnet. Knarrlagsund, mai 2019.
Tveskjeggveronika_detalj_med_hårrender
Lisens: CC BY SA 3.0

Tveskjeggveronika er en flerårig plante i maskeblomstfamilien som blir fem til tretti centimeter høy. De klart blå blomstene er ganske store og sitter i to glisne klaser. Karakteristisk for arten er de to tydelige rendene av hår på stengelen som har inspirert det norske navnet. Dette er en av de vanligste veronikaartene i Norge, og den finnes i lavlandet gjennom nesten hele landet.

Faktaboks

Etymologi
Norsk navn henspiller de to rendene med hår på stengelen. chamaedrys, av chamai - på bakken og drys - eik.
Vitenskapelig navn
Veronica chamaedrys
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Tveskjeggveronika er en flerårig urt som har oppstående stengler normalt mellom fem og tretti centimeter høye. Bladene er motsatte og sittende eller med kort skaft. Bladenes form er smalt hjerteforma eller eggforma med grovt sagtagga kant. Bladene har tett med korte hår. Stengelen hos tveskjeggveronika er glatt og hårløs, bortsett fra de karakteristiske to stripene av lange hår. På samme måte som bladparenes plassering på den nær firkanta stengelen alternerer fra par til par, alternerer også hårstripenes plassering mellom hvert bladpar.

Blomstene sitter i sidestilte, glisne klaser som er plassert i noen av de øverste bladhjørnene. Det er oftest to eller fire slike klaser. Blomstene er rundt en centimeter i diameter og dermed blant de største blant norske veronikaarter. Blomstenes grunnfarge er som regel ganske dyp blå, men lysere varianter finnes også. Blomstene har, som hos alle veronikaer, fire fliker: to store på hver side, en ganske smal nede og øvre flik nesten like stor som sideflikene. Krona har en lys til hvit ring i sentrum og flikene er besatt med mørkere striper som peker inn mot sentrum, der besøkende insekter vil finne nektaren. De to pollenbærerne spriker ut til sida i blomsten og er festa i blomsterkrona. Griffelen er ganske lang og bøyd i nedkant av blomsten.

Fruktene hos tveskjeggveronika er en hjerteforma kapsel som er snau bortsett fra hår i kanten.

Utbredelse

Tveskjeggveronika finnes i skogkanter, slåtteeng, beiter og lågurtskog. Arten er meget vanlig nord til Helgeland og mer spredd videre til Troms. Den er også funnet noen steder i Finnmark, men antas å være menneskespredd hit. Tveskjeggveronikas verdensutbredelse er Eurasia.

Reproduksjon

Dette er en insektpollinert art som besøkes av en rekke mindre insekter fra grupper som biller, bier og fluer. De viktigste pollinatorene antas å være ulike blomsterfluer. Tveskjeggveronika har en type sikringsmekanisme om ikke insektbesøk er hyppige nok til pollinering. I regn vil blomstene være delvis lukka slik at pollenknappene vil kunne komme i berøring med arret og slik kunne besørge sjølpollinering.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

tveskjeggveronika
Veronica chamaedrys
Artsdatabanken-ID
102554
GBIF-ID
7874883

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg