Tvangsgrunnlag er en dom, lovbestemmelse eller annet rettsgrunnlag som gjør at et krav kan fullbyrdes uten den ansvarliges medvirkning, og mot dennes vilje. Vanlige eksempler på tvangsfullbyrdelse er innkreving av gjeld, utkastelse fra bolig, eller rivning av ulovlig oppførte byggverk.

Gjennomføring av et krav ved tvang (tvangsfullbyrdelse) forutsetter at det foreligger et tvangsgrunnlag. Reglene om fullbyrdelse av krav ved tvang reguleres i tvangsfullbyrdelsesloven fra 1992 (ofte omtalt som tvangsloven). Loven skiller mellom alminnelige og særlige tvangsgrunnlag.

Alminnelige tvangsgrunnlag

De alminnelige tvangsgrunnlagene er blant annet rettskraftig dom eller kjennelse av norsk domstol, norsk rettsforlik, norsk voldgiftsdom og forlik under voldgift i Norge samt utenlandske dommer og voldgiftsdommer som ifølge overenskomst med fremmed stat er bindende og kan fullbyrdes i Norge, vedtatt forelegg i straffesak med videre.

Særlige tvangsgrunnlag

De særlige tvangsgrunnlagene er tilpasset tvangsfullbyrdelse av forskjellige typer krav. Eksempler på særlige tvangsgrunnlag er gjeldsbrev som inneholder en vedtagelse av at gjelden skal kunne inndrives uten søksmål, krav som er sikret ved pant i løsøre, og særlige lovbestemmelser som gir direkte hjemmel for tvangsfullbyrdelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Falkanger, Thor: Tvangsfullbyrdelsesloven : (lov av 26. juni 1992 nr. 86 om tvangsfullbyrdelse, 4. utg., 2008

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg