Traktbegerkulturen
Kar fra traktbegerkulturen, rundt 3200 fvt., funnet i Danmark.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Traktbegerkultur er en europeisk kulturgruppe fra yngre steinalder (neolittisk tid), i Norden omkring 3950–2750 fvt. Kulturen er oppkalt etter det såkalte traktbeger, et åpent, begerlignende kar med buket underdel og traktformet hals, som den vanligste keramiske formen i kulturen. Kronologisk går perioden fra tidlig del av yngre steinalder til slutten av periodens midtre del. Traktbegerkulturen fantes i Sør-Skandinavia, Nord-Tyskland, Nord-Nederland og størsteparten av Polen.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk Funnelbeaker culture

I Nordvest-Europa var traktbegerkulturen den første jordbrukskulturen, med korndyrking og februk. I en fremskreden fase blir storsteinsgraver (megalitter) et karakteristisk trekk ved kulturen (se også megalittkultur).

I Norge

I Norge tyder gjenstandsfunn, sammen med noen få storsteinsgraver, som dysser, på at traktbegerkulturen fantes i alle fall i Oslofjord-området. I andre deler av av landet er det også gjort funn som kan knyttes til traktbegerkulturen, men disse tilhørte trolig fangstfolk som byttet varene til seg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg