Traktathavner, engelsk treaty ports, er først og fremst en betegnelse på kinesiske havner som i Qing-dynastiet etter press fra stormakter som Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA ble åpnet for utenlandske handelsskip; den første i 1842.

Faktaboks

Uttale
traktˈathavner

Traktathavnene var inndelt i flere kategorier, fra byer hvor intet område var reservert for utenlandsk bosetning, til byer med internasjonale bosetninger («settlements») som ble styrt av de utenlandske innbyggerne gjennom et valgt bystyre (for eksempel Shanghai), og byer hvor forpakterlandet utøvde suvereniteten (for eksempel Qingdao). Hongkong stod som britisk kronkoloni i en særstilling. I alle traktathavner hadde utlendinger lenge eksterritorialrett, men disse særrettighetene bortfalt etter hvert, senest i 1930-årene.

I traktathavnene møtte mange kinesere for første gang vestlig teknologi, og traktatbyer som Shanghai og Guangzhou ble hovedområder for industrialiseringen i Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg