Tonehjul er et enkelt elektromekanisk apparat som kan produsere elektromagnetiske svingninger. Apparatet er mye brukt for å generere toner i et Hammond-orgel.

Apparatet består av et tannhjul av bløtt jern som roterer foran en magnetspole. Når en tann på tannhjulet nærmer seg magnetspolen, øker magnetfeltet som går gjennom spolen. Denne endringen induserer en svak elektrisk strøm. Når tannen fjerner seg fra magnetspolen, induseres en svak strøm i motsatt retning. Frekvensen av de svingningene som da dannes avhenger av hvor tett tennene står på tannhjulet og tannhjulets rotasjonshastighet. For å styrke signalene blir magnetspolen gjerne forbundet med en elektrisk forsterker.

Tonehjulet ble oppfunnet av den tyske ingeniøren Rudolf Goldschmidt (1876–1950) rundt 1910 og ble brukt for synkronisering av sender og mottaker ved maskintelegrafering og billedtelegrafi i tiden før radiorøret muliggjorde en ren elektrisk oscillator. Siden de genererte svingningene er i frekvensområdet for hørbare toner, brukes tonehjul til å generere toner i et Hammond-orgel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg