Tenrikyo er en japansk religion grunnlagt i 1838, sprunget ut av shinto og er den største av de moderne shinto-sektene i Japan.

Tenrikyo ble grunnlagt av den karismatiske bondekonen Nakayama Miki (1798–1887), som hadde en religiøs åpenbaring da hun var 40 år gammel og mente seg besatt av guden Tenri O no Mikoto. Sentrale elementer i Nakayama Mikis religiøse praksis var rituell ekstatisk dans, veldedighet og helbredelse ved hjelp av tro. Det som hun gjorde og skrev, ble sett på som guddommelige forbilder. Sekten ble først sett på som en gren av Yoshida, men i 1880 endret den tilknytning til buddhismen, og fra 1908 ble tenrikyo anerkjent som en uavhengig sekt innen shinto og en av de 13 gruppene innenfor kyoha shinto.

Religionens skrifter deles i to grupper: genten (opprinnelige skrifter), som blant annet inkluderer religiøse dikt, Mikagura uta (samling av sanger som brukes i tilbedelsen), som ble nedskrevet i årene 1866–1875 av Nakayama Miki, og kyoten (læresamlinger), som inkluderer Tenrikyo kyoten, samlet rundt den tiden Tenrikyo ble anerkjent som uavhengig shinto-sekt, og Tenrikyo kyoten, samlet i 1949 for å erstatte den tidligere utgaven.

Tenrikyo har en monoteistisk lære med tilbedelse av Tenri O no Mikoto, også kjent som Tsukihi (Måne-Sol) og Oyagami (Gud forelder). Gud skapte menneskene for at de skulle ha et liv i lykke, forutsatt at de har et rent hjerte. Rituell dans og helbredelse ved bønn er karakteristisk for tenrikyo.

Hovedsetet ligger i byen Tenri og hovedritualet utføres bare her, den 26. i hver måned, og dette gjør at pilegrimsferd til Tenri er et viktig ritual. Helligstedet tenkes å markerer stedet der menneskeheten oppsto, så pilegrimsferden er en retur til menneskehetens opphav og åndelige hjem. Pilegrimer hilser hverandre med «velkommen hjem» når de ankommer hovedsetet. Her foregår også kursing av medlemmene. De oppfordres til å utføre daglige frivillige handlinger uten egoisme og i hengivelse til guddommen slik som arbeid i kirken, misjon, søppelrydding, og humanitær hjelp.

I 1980 ble antallet tilhengere anslått til rundt 2,5 millioner. De siste tiårene har imidlertid antallet tilhengere minket kraftig, i 2006 var det beregnet til 1,6 millioner, i 2011 til under 1,2 millioner, og antallet i dag er antakelig godt under en million. Tenrikyo har tilhengere også utenfor Japan, slik som i Thailand, Taiwan og Sør-Korea.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ambros, Barbara Rossetti og Timothy Smith (2018) “Tenrikyō,” i L. Pokorny og F. Winter (red.), Handbook of East Asian New Religious Movements, 33-51. Leiden: Brill.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg