Tømrer

Tømrer er en faglært yrkesutøver som bygger og monterer ulike typer trekonstruksjoner. Sentrale arbeidsområder er konstruksjons- og innredningsarbeid i bygninger i tre, mur, stål eller betong, produksjon og montering av elementer, moduler og innredninger, lafting og rehabilitering og vedlikehold av bygninger.

Utdanning

Opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.

  • Første året: vg1 Bygg- og anleggsteknikk.
  • Andre året: vg2 Tømrer.
  • Deretter jobber man som lærling i to år i en bedrift.

Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve.

Det er mulig å bli mester i faget ved videre opplæring i samsvar med mesterbrevloven.

Historikk

Faget kan føres tilbake til de eldste byggverk av tømmer, og omfattet opprinnelig ikke bare husbygging, men også tilvirkning av inventaret. Da møblene ble mer forseggjort, oppstod snekkerfaget. Tømrerne, tidligere kalt tømmermenn, laget også skjelettet (bindingsverket) til hus, da man begynte å mure disse av stein. Skipsbygging ble utført av skipstømmermenn, som etter hvert skilte seg ut som en egen gruppe i faget. På 1600-tallet begynte tømmermenn (mestere i faget) å opptre som entreprenører ved byggearbeider, og på 1700-tallet benevnes de til dels byggmestere. Noe tømmermannslaug eksisterte ikke i den gamle laugstid, og den første sammenslutning som kjennes er fra 1846. Siden 1919 har tømrermesterne vært organisert i Norges Byggmesterforbund, som inngår i Byggenæringens Landsforening.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg