Norges Bank
Norges Bank (1987) av Lund & Slaatto, et eksempel på norsk strukturalisme. Foto av hjørnet mot Kirkegata og Revierstredet, 1999.
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0

I arkitekturen er strukturalismen bruk av moduler, det vil si enheter som blir satt sammen etter et på forhånd fastlagt mønster eller struktur. Et hovedmål for strukturalismen er maksimal fleksibilitet i bruken av arealene og maksimal utvidelsesmulighet, kombinert med industriell masseproduksjon av like bygningselementer. Det kan for eksempel være et byggverket utformet som et skjelett som deretter kan fylles ut på varierende vis.

Faktaboks

Etymologi
av latin: struere = ‘å byg­ge, oppføre’

Strukturalismen føres gjerne tilbake til CIAM-kongressen i Otterlo 1959. I Norge er det særlig arkitektene Lund & Slaatto som har prøvd ut strukturalismens muligheter. Deres hovedkvarter for Norges Bank i Oslo fra 1987 er et hovedverk, ikke bare i norsk, men også i internasjonal strukturalistisk arkitektur.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nina Witoszek: Strukturalismens labyrint; «Bygge-kunst» 1983 ss. 78–79.
  • Ulf Grønvold: Strukturalisme; «Byggekunst» 2/1983 s. 59.
  • Ulf Grønvold: Norsk strukturalisme; «Byggekunst» 2/1983 ss. 60–63.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg