strukturalisme (mytetolkning)

Claude Lévi-Strauss
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Innenfor den akademiske tolkningen av myter er retningen strukturalisme særlig knyttet til den franske antropologen Claude Lévi-Strauss. Myten betraktes her som en form for menneskelig kommunikasjon, på linje med varebytte, slektsallianser gjennom giftermål og så videre. Mytens elementer har derfor bare mening i forhold til hverandre og utgjør en slags kode som kan tolkes på flere plan – sosiologisk, teknisk-økonomisk, kosmologisk og så videre.

Det er ikke mytens ytre hendelsesforløp, men den dypereliggende struktur som regnes som viktig. Denne strukturen er imidlertid oftest ubevisst for medlemmene av det samfunnet der myten lever.

Lévi-Strauss har vesentlig arbeidet ut fra materiale hentet fra nord- og søramerikanske urfolk. Andre strukturalister, som Geoffrey S. Kirk, har underkastet gresk mytologi en strukturalistisk tolkning, og Edmund Leach arbeidet med deler av de mytologiske motivene i Mosebøkene. Lévi-Strauss og andre antropologer har også anvendt strukturalisme på studier av slektskap, ekteskap og kognitive systemer (erkjennelsessystemer).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg