stripetorskemunn

Stripetorskemunn er en plante i torskemunnslekta. Det er en innført art som er i sterk spredning i Norge og er vurdert til kategorien «høy risiko» i Fremmedartslista (2018).

Faktaboks

stripetorskemunn
Linaria repens
Også kjent som
Linaria repens

Dette er en flerårig plante som normalt blir 20–50 cm høy. Plantene har linjeforma blader og blomster i klase. Blomstene er lyseblå til bleikfiolette med mørke striper og oftest med gul markering ved åpningen. Som andre torskemunnarter har stripetorskemunn en spore som hos denne arten er ganske kort.

Stripetorskemunn kom trolig til Norge først som ballastplante på tidlig 1800-tall og etablerte seg lokalt i flere sørøstlige byer. Omfattende spredning skjedde først fra 1940-tallet etter at arten etablerte seg i et grustak på Grefsen i Oslo og derfra ble spredd til jernbaneanlegg mange steder på Østlandet.

I fremmedartslista vurderes arten til å ha stort invasjonspotensiale, men liten økologisk effekt. Arten vurderes til å ha liten effekt i økosystemer, men kan påvirke populasjoner av lintorskemunn negativt på grunn av introgresjon, det vil si hybridisering og videre utveksling av genetisk materiale.

Kjent forekomst i Norge er Sørøst-Norge og langs kysten til Hordaland og så videre i Midt-Norge. Foreløpig ser arten ut til å mangle i Vestfold, Telemark og Sogn og Fjordane, men ytterligere spredning er sannsynlig.

Artens opprinnelige utbredelsesområde er Vest- og Mellom-Europa.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg