Faktaboks

Édouard Dujardin

Édouard-Émile-Louis Dujardin

Uttale
dyʒardˈɛ
Født
10. november 1861, Saint-Gervais-la-Forêt
Død
31. oktober 1949, Paris

Édouard Dujardin var en fransk forfatter. Han var symbolist og skrev romaner, dikt, tragedier og religionshistoriske studier.

Dujardin grunnla tidsskriftet La Revue wagnerienne som propaganderte for Richard Wagners kunst, og bidro til at den fikk stor innflytelse på fransk diktning i tiden omkring 1900.

I romanen Les Lauriers sont coupés (1888) anvender Dujardin som den første den såkalte indre monolog, inspirert av Wagners bruk av ledemotiver i sin musikk. Etter at den irske forfatteren James Joyce hadde gjort kjent at han i denne boken hadde funnet den fortellerteknikken han gjorde bruk av i Ulysses, utgav Dujardin essayet Le Monologue intérieur i 1931.

Essayet er sterkt omdiskutert, men både Dujardins roman og hans essay har hatt betydelig innflytelse på moderne romandiktning. Hans forfatterskap for øvrig er stort sett glemt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg