Ulysses er en roman av James Joyce. Det er et av de mest interessante og banebrytende verkene i moderne litteratur og regnes som et høydepunkt i den litterære modernisme.

Faktaboks

Uttale
julˈisi:z el. jˈu:lisi:z
Forfatter
1214

Utgivelse

Boken utkom i Paris og var lenge forbudt i Storbritannia og USA på grunn av eksplisitte skildringer av seksualitet. Den ble først utgitt i USA og Storbritannia etter at påtalemyndighetene ikke lenger fikk rettens medhold i at den var utuktig (henholdsvis i 1933 og 1936)

Handling

Romanen følger Stephen Dedalus og ekteparet Bloom i deres mest intime tanker og handlinger fra time til time i løpet av 16. juni 1904.

Et veldig oppbud av artistiske virkemidler er tatt i bruk for å tvinge en totalvisjon av tilværelsen inn i romanen: I lag på lag under den realistiske Dublin-skildringen ligger temaer fra historie, myte og litterær tradisjon, gjenspeilet med størst rikdom og fylde i den snuskete, patetiske og heroiske hovedpersonen Leopold Bloom. Ofte gjengis en av personenes tilfeldige tankestrøm (stream of consciousness) uten kommentarer, i det berømmelige sluttkapittelet også uten skilletegn.

Tittel

Tittelen henspiller på en skjult parallellitet med Homers Odysseen.

Filmatisering

Boken ble filmatisert 1967, regissert av Joseph Strick, som også ble nominert til Oscar for beste manuskript.

Norsk oversettelse

I norsk oversettelse ved Olav Angell 1992.

Litteratur

Blamires, Harry: The new Bloomsday book : a guide through Ulysses, 3rd ed., 1996, isbn 0-415-13858-2.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg