Storulykke er et sikkerhetsfaglig begrep som vanligvis brukes i bestemte virksomheter. Begrepet brukes om store ulykker som truer liv og helse eller materielle verdier i virksomheter som produserer, bruker og/eller lagrer farlige kjemikalier og stoffer som er giftige, miljøfarlige eller brann- og eksplosjonsfarlige.

Ulykke

Ulykke er en samlebetegnelse for en plutselig, uventet og utilsiktet hendelse hvor det kan oppstå skader, eks. personskade, miljøskader og skade på andre verdier. Eksempler er trafikkulykker, fallulykker. utslipp av ammoniakk og brann i et lagerbygg. I petroleumsbransjen inkludere en ulykke hendelser som omfatter utslipp av olje og gass, for eksempel Deepwater Horzion-utslippet i Mexicogulfen i 2010. Skillet mellom en stor ulykke og storulykke er den formelle bruken av begrepet storulykke i Brann og eksplosjonsvernloven og Storulykkesforskriften. En stor ulykke blir storulykke når ulykken involverer farlige kjemikalier i bestemte landvirksomheter, dvs. de som omfattes av Storulykkesforskriften.

Regelverk

Storulykkeforskriften gjennomfører bestemmelsene i EUs Seveso III-direktiv, som Norge gjennom EØS-avtalen er forpliktet til å følge opp. Seveso III-direktivets formål er å forebygge storulykker der farlige kjemikalier inngår. Formåler er også å begrense de konsekvenser storulykker kan få for mennesker, miljø og materielle verdier.

Storulykke har en presis definisjon i Brann- og eksplosjonsvernloven, der det defineres som en hendelse som har en ukontrollert utvikling og som umiddelbart eller senere medfører alvorlig fare for mennesker, miljø eller materielle verdier.

I Storulykkeforskriften er definisjonen avgrenset til hendelser der det inngår ett eller flere farlige kjemikalier, som oppstår i en storulykkevirksomhet og som får en ukontrollert utvikling som umiddelbart eller senere medfører en alvorlig fare for mennesker, miljø eller materielle verdier.

Mens brann- og eksplosjonsvernloven er generell og har som mål å begrense konsekvensene storulykker kan få for mennesker, miljø og materielle verdier er storulykkeforskriften spesielt oppbygd for å forebygge og forhindre storulykker med farlige kjemikalier. En storulykke kan få katastrofale konsekvenser, ikke bare for virksomheten, men også for naboer og infrastruktur i nærheten. Større utslipp av kjemikalier, brann eller eksplosjon er eksempler på hendelser som kan føre til en storulykke med tap av liv.Et eksempel på storulykke er lekkasjen av hetolje og etterfølgende brann på Melkøya LNG-anlegg, utenfor Hammerfest i 2020. Ingen omkom.

Storulykkevirksomheter

Storulykkeforskriften gjelder for landbaserte virksomheter. Dette omfatter virksomheter som produserer, bruker og/eller lagrer farlige kjemikalier som er giftige, miljøfarlige og brann- og eksplosjonsfarlige.Det er registrert ca. 95 sikkerhetsrapportpliktige og ca. 230 meldepliktige storulykkevirksomheter. Skillet mellom disse to gruppene går på mengde farlige stoff de oppbevarer.

Det er storulykkevirksomheter i alle fylkene. Fylkene på Vestlandet, og i Nord-Norge, med Rogaland fylke på topp, har den største andel av alle storulykkevirksomheter i Norge. Det skyldes trolig petroleumsvirksomheten og alle aktivitetene knyttet til leting og utvinning av olje. 138 kommuner hadde storulykkevirksomhet i 2021. Eksplosivlagre og tankanlegg for olje og gass, som brukes til drivstoff og energiproduksjon, utgjorde rundt 80 % av virksomhetene. Oversikt over alle storulykkevirksomhetene er unntatt offentligheten av sikkerhetsmessige årsaker.

Informasjonsplikt

Storulykkesvirksomhetene skal informere naboene om

  • hvilke aktiviteter som foregår hos virksomheten
  • navnene på og egenskapene til de farlige kjemikaliene som blir brukt
  • faren for storulykker og mulige virkninger for mennesker og miljø
  • hvordan innbyggerne i området blir varslet og informert ved ulykker
  • hvordan innbyggerne i området bør forholde seg ved en storulykke

Alle virksomhetene, skal ha informasjon om aktivitetene og sikkerheten på sin internettside. De sikkerhetsrapportpliktige virksomhetene skal lage en sikkerhetsrapporter og denne skal være tilgjengelige for alle som ønsker tilgang. De skal i tillegg jevnlig sende ut informasjon til bedrifter og innbyggere i nærområdet, dvs. minst hvert femte år.

Tilsyn

Disse virksomhetene er underlagt et strengt regelverk og følges opp av tilsynsmyndighetene. Samarbeidende tilsynsmyndigheter er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Arbeidstilsynet, Miljødirektoratet, Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO) og Petroleumstilsynet (Ptil). DSB leder Koordineringsgruppen for storulykkesforskriften og myndighetenes felles oppfølging av forskriften. Det gjennomføres tilsyn med alle storulykkevirksomhetene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg