Seveso-ulykken, forurensningulykke 10. juli 1976 i en kjemisk fabrikk i landsbyen Seveso, ved Milano i Nord-Italia. Et ukontrollert utslipp til luft førte til at et område på ca. 1800 hektar ble forurenset med triklorfenol, et mellomprodukt i fremstillingen av desinfeksjonsmiddelet heksaklorofen. Utslippet inneholdt også et dioksin, 2,3,7,8-TCDD (se dioksiner), som er en meget farlig miljøgift.

Hundrevis av mennesker ble evakuert fra områdene rundt fabrikken, omfattende nødslakting av husdyr ble iverksatt og avlinger destruert. Intet dødsfall er sikkert relatert til ulykken, men det oppstod en rekke tilfeller av akutte hudlidelser. Det ble gjennomført en storstilt registrering av eventuelle skader på personer som kunne ha vært utsatt for TCDD, og registrering av mulige senvirkninger pågår ennå (2006).

Seveso-ulykken førte til fokusering på faremomenter i kjemisk industri, og i 1982 ble et EU-direktiv – det såkalte Sevesodirektivet – for forebygging av slike ulykker ratifisert av medlemsstatene i EU. Direktivet er senere modifisert to ganger, senest i 2003 (Seveso II Direktivet, 2003/105/EC).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.