statsforbindelser

Artikkelstart

Statsforbindelser er en fellesbetegnelse på ulike former for sammenknytning av stater hvor deltagerstatene ikke enkeltvis mister sin statskarakter.

En statsforbindelse er fastere enn en allianse, noe som ofte viser seg ved at statsforbindelser utvikler egne fellesorganer.

Historien har en rekke eksempler på statsforbindelser, men en generell inndeling er vanskelig fordi hver enkelt statsforbindelse har en særlig egenart. Med dette forbehold kan man likevel peke på noen hovedtyper av statsforbindelser:

Typer

Forbundsstater

Forbundsstater, føderalstat, føderasjon, er en stat som består av flere delstater. Delstatene kan blant annet kalles stater (USA), provinser (Canada), kantoner (Sveits) og land (Tyskland), og de er knyttet sammen av en felles forfatning.

Statsforbund

Statsforbund er en statsforbindelse som bygger på traktat, ikke på en felles forfatning. I et statsforbund er statene likestilte og har dessuten beholdt sin selvstendighet, som i Det tyske forbund fra 1815 til 1866.

Personalunion

Personalunion er en statsforbindelse mellom to selvstendige stater hvor statsoverhodet er felles, og hvor dette ikke er en følge av en folkerettslig avtale, men av tronfølgereglene i de to land. Personalunion bestod blant annet mellom Storbritannia og Hannover fra 1714 til 1837

Realunion

Realunion er en statsforbindelse hvor forbindelsen er knyttet gjennom monarken og en traktat mellom deltagerstatene. Eksempler på realunion er den svensk-norske union fra 1814 til 1905 og den dansk-islandske fra 1918 til 1944.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg