Phallus impudicus

Phallus impudicus, stanksopp. Foto fra: Vrangeskov, Danmark

Phallus impudicus

På toppen sitter en liten hatt med en olivengrønn og tyktflytende sporemasse, hvis åtsellignende lukt tiltrekker spyfluer. Sporene spises av fluene, som derved sørger for en effektiv spredning av soppen. Phallus impudicus, stanksopp. Foto fra: Djursland midt.

Stanksopp er arter av sopper som tilhører slektene Phallus eller Mutinus i stilksporesoppgruppen buksopper, Gasteromycetes (som ikke er noen naturlig gruppe).

Faktaboks

Beskrevet av
Junius ex L.

Arten stanksopp, Phallus impudicus har en intens, kvalm lukt. Den minner i unge stadier om en røyksopp, kulerund og hvit. Den er da luktfri og spiselig, og kalles hekseegg eller trollegg. Ved modningen brister det geléaktige hylsteret og en 10–15 centimeter høy, porøs og svampet stilk bryter frem, ofte i løpet av en time. Hylsteret blir sittende som en slire ved basis, og i toppen sitter en liten hatt med en olivengrønn og tyktflytende sporemasse, hvis åtsellignende lukt tiltrekker spyfluer. Sporene spises av fluene, som derved sørger for en effektiv spredning av soppen.

Stanksopp vokser i skog eller parker og hager i et bredt belte langs kysten nord til Trøndelag. Dens vonde lukt og dens utseende, som ligner en fallos, har gjort den til gjenstand for overtro og historier. Og mange populære navn, spesielt sørover i Europa, egner seg derfor ikke på trykk! Folk som har fått stanksopp i hagen, lurer på hvordan bli kvitt den. Noe fyldestgjørende svar kan dessverre ikke gis, annet enn å grave opp jorda der den vokser og behandle jorda som spesialavfall.

Andre stanksopper

På sanddyner ved havet vokser sandstanksopp, Phallus hadriáni, med svakere lukt og rosa slire. Dvergstanksopp, Mutinus caninus, som finnes spredt i Norges sørlige kyststrøk, er rødlig-oransje øverst på stilken og lukter likeledes svakt. Begge disse artene er sjeldne og truete og derfor oppført på rødliste. Svært lik dvergstanksopp er hagestanksopp, Mutinus ravenélii, som oftest finnes i hager. Den lukter veldig vondt og stramt. Denne er innført med hagejord og er i spredning, og står derfor på fremmedartslista.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Phallales
Familie Phallaceae
Slekt Stanksopper Phallus
Art Stanksopp P. impudicus

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stanksopp
Phallus
Tidligere vitenskapelig navn
Dictyophora Desv.
Artsdatabanken-ID
56783
GBIF-ID
2524102

Kommentarer (3)

skrev Arild Oliver Bråthen

Er det noe middel en kan srute på disse for å få de bort. De tiltrekker seg så mye fluer. Mvh. Arild

svarte Ida Jackson

Hei, Arild!Jeg har desverre ingen gode råd om fjerning av stanksopp, men i følge brukerne av Hagepraten - et forum for folk som tar hagen sin litt mer alvorlig enn gjennomsnittet, fungerer det ikke å bruke et middel på stanksoppen. Det eneste som hjelper når du vet at stanksoppen foretrekker hagen din, er å holde utkikk etter de unge, eggeaktige utgavene og plukke og kaste dem før de begynner å stinke. For å bli kvitt stanksopp som er der allerede, anbefaler jeg deg å ta på deg noen gummihansker og kaste den i søpla. Du kan lese debatten på Hagepraten her: http://www.hagepraten.no/viewtopic.php?f=2&t=8657&start=0MvhIda JacksonNettansvarlig og redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg