Spettmeisfamilien, familie (Sittidae) i ordenen spurvefugler. Spettmeisfamilien består av slekten Sitta med 27 arter som er utbredt over det meste av Europa, Nord-Afrika, Asia, og Nord-Amerika. I Europa hekker 6 arter, hvorav 1 i Norge.

De er små til mellomstore (11-19 cm) akrobatiske fugler, kompakt bygget med stort hode og kraftige føtter, spesialiserte til å klatre på trestammer, også nedover med hodet først. Føden består av insekter og andre små dyr, frø og nøtter. Alle artene hamstrer føde i trær, særlig frø og nøtter.

Bortsett fra klippespettmeis og ravinespettmeis som hekker i klippeterreng, er de øvrige artene knyttet til skog og finner det meste av næringen i trær. De hekker i trehull eller i en sprekk, åpningen mures igjen med leire til en passende størrelse. Spettmeisene er lite sky og sees ofte i parker og hager. Vinterstid oppsøker de gjerne foringsbrett.

Art Forekomst
Spettmeis (S. europaea Det meste av Europa
Korsikaspettmeis (S. whiteheadi Corsica
Tyrkerspettmeis (S. krueperi) Lesbos og Tyrkia
Kabylspettmeis (S. ledanti)   Nord-Algerie
Klippespettmeis (S. neumayer) Sørøst-Europa
Ravinespettmeis (S. tephronota Tyrkia

                  

                       

                 

             

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.