Spettmeis er den eneste arten i spettmeisfamilien som hekker i Norge.

av iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Spettmeisfamilien er en familie (Sittidae) i ordenen spurvefugler. Spettmeisfamilien består av slekten Sitta med 27 arter som er utbredt over det meste av Europa, Nord-Afrika, Asia, og Nord-Amerika. I Europa hekker 6 arter, hvorav én i Norge, spettmeis.

De er små til mellomstore (11-19 cm) akrobatiske fugler, kompakt bygget med stort hode og kraftige føtter, spesialiserte til å klatre på trestammer, også nedover med hodet først. Føden består av insekter og andre små dyr, frø og nøtter. Alle artene hamstrer føde i trær, særlig frø og nøtter.

Bortsett fra klippespettmeis og ravinespettmeis som hekker i klippeterreng, er de øvrige artene knyttet til skog og finner det meste av næringen i trær. De hekker i trehull eller i en sprekk, åpningen mures igjen med leire til en passende størrelse. Spettmeisene er lite sky og sees ofte i parker og hager. Vinterstid oppsøker de gjerne foringsbrett.

Art Forekomst
Spettmeis (S. europaea) Det meste av Europa
Korsikaspettmeis (S. whiteheadi) Corsica
Tyrkerspettmeis (S. krueperi) Lesbos og Tyrkia
Kabylspettmeis (S. ledanti) Nord-Algerie
Klippespettmeis (S. neumayer) Sørøst-Europa
Ravinespettmeis (S. tephronota) Tyrkia

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.