Sitta neumayer

Sitta neumayer, klippespettmeis. Foto fra: Lesbos, Hellas

Sitta neumayer

Sitta neumayer, klippespettmeis. Foto fra: Lesbos, Hellas

Klippespettmeis er en fugleart i familien spettmeiser. Den er cirka 13 centimeter lang, veier 24 til 38 gram, og ligner på en vanlig spettmeis. Den kalles også balkanspettmeis.

Faktaboks

Også kjent som
balkanspettmeis
Vitenskapelig navn
Sitta neumayer
Beskrevet av
Michahelles, 1830
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Klippespettmeisen forekommer i steinete landskap fra Balkanhalvøya gjennom Lilleasia til Iran. I motsetning til andre spettmeiser klatrer den lite i trær, men holder seg hovedsakelig til steiner og klipper. Den spiser insekter og edderkopper om sommeren, og frø og snegler om vinteren.

Reiret bygges hovedsakelig av hannen, og har en flaskeformet fasong med med en opptil ti centimeter lang inngangstunell. Reiret bygges av mudder, dyreavføring, hår, fjær, billevinger og lignende ting, og reirkammeret fores med hår, ull, fjær og gress. Reiret festes på berget vanligvis der det er litt overheng. Omgivelsene til reiret kan av og til pyntes ved at naturlige eller menneskeskapte gjenstander festes i bergsprekker. Reiret kan brukes i mange år.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

klippespettmeis
Sitta neumayer
Artsdatabanken-ID
182424
GBIF-ID
2484890

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg