De norske arbeiderpartienes internasjonale forbindelser handler om Arbeiderpartiets, Norges socialdemokratiske arbeiderpartis og Norges Kommunistiske Partis tilslutning til ulike internasjonale arbeiderforbund. Disse sammenslutningene ble kalt internasjonale, og den tidligste var Den første internasjonale (1864). Senere fulgte blant annet Den annen internasjonale (1889), Den tredje internasjonale (Komintern) (1919) og Den sosialistiske arbeiderinternasjonale (SAI) (1923).

Det fantes ikke noen seksjon av Den første internasjonale i Norge, men i Danmark ble det i begynnelsen av 1870-årene skapt en sterk avdeling som også kom til å øve betydelig innflytelse i Norge gjennom danske håndverkssvenner som tok arbeid her. Marius Jantzen, som sammenkalte store arbeidermøter og stiftet en arbeiderforening i Oslo i 1873–1874, Sophus Pihl, som stiftet Bergens demokratiske arbeiderforening i 1885, og Carl Jeppesen, som var en av grunnleggerne av Det norske Arbeiderparti i 1887, hadde alle vært med i den danske avdeling av Internasjonalen. Den norske arbeiderbevegelsen vokste frem i nært samarbeid med de øvrige skandinaviske landene.

I 1889 deltok norske sosialister i dannelsen av Den annen internasjonale i Paris, og i 1900 sluttet Arbeiderpartiet seg til det internasjonale sosialistiske byrå i Brussel. Partiet sluttet seg i 1919 til Den tredje internasjonale (Komintern), men ble året etter splittet på spørsmålet om Moskva-tesene.

Norges socialdemokratiske arbeiderparti, som ble dannet i 1921, sluttet seg til Den sosialistiske arbeiderinternasjonale (SAI), mens Arbeiderpartiet ble stående i Den tredje internasjonale til 1923. Arbeiderpartiet sluttet seg i 1925 til Det internasjonale informasjonsbyrå av revolusjonære sosialister, som stod mellom de to internasjonalene, men etter samlingen med sosialdemokratene i 1927 brøt partiet alle internasjonale forbindelser.

I 1930-årene ble det skandinaviske samarbeidet sterkt utbygd, og i 1938 meldte Arbeiderpartiet seg inn i SAI. Da det internasjonale sosialistiske samarbeidet ble gjenopptatt etter andre verdenskrig, var partiet med fra begynnelsen.

Norges Kommunistiske Parti stod tilsluttet Den tredje internasjonale like til den ble oppløst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg