Faxonius_limosus
Faxonius limosus, på engelsk oftest kalt crayfish, er en typisk art for gruppen langhalekreps (Astacidea).
Av /Smithsonian Institution, National Museum of Natural History, Department of Invertebrate Zoology.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Langhalekreps er en gruppe av tifotkreps. Det er en stor gruppe med rundt 800 arter på verdensbasis, fordelt på tolv familier. Mange arter lever i ferskvann, andre i sjøen.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Astacidea

Beskrivelse

Til forskjell fra reker er ikke langhalekreps flattrykt fra sidene. De har fem par gangbein, som kjennetegnes ved at de første tre parene har klosakser. Det første gangbein-paret er mye større enn de andre, og kalles knuseklør. Et eksempel på dette er klørne hos hummer. Beina på bakkroppen er lite egnet til svømming, men dyrene kan komme seg raskt bakover med å slå halen inn under seg. Langhalekreps holder for det meste til på bunnen.

Arter og utbredelse

Langhalekreps er en stor gruppe av krepsdyr, og mange av dem er ferskvannskreps. I Norge finnes edelkreps i ferskvann og hummer og sjøkreps i sjøen. Europeisk languster er også funnet i norske farvann, men det hører til sjeldenhetene.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

langhalekreps
Astacidea
Artsdatabanken-ID
16519

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg