siktemidler

Artikkelstart

Siktemidler er de delene av et skytevåpen som tjener til innretting (eventuelt innsikting) av våpenet, og er justert etter løpets kjernelinje og prosjektilets kulebane slik at målet kan treffes. Det skjelnes mellom åpne sikter, dioptersikter, kollimatorsikter, optiske sikter, elektrooptiske sikter og elektroniske sikter.

Åpne sikter

Åpne sikter består av skur og korn og brukes for håndvåpen. De kan være faste eller stillbare i side som på revolvere og pistoler, eller stillbare i side og høyde (eventuelt avstand) som på gevær, maskingevær og lignende. Skuret sitter bak på våpenets lås- eller glidekasse, og kornet nær løpets (eventuelt pipas) munning.

Dioptersikter

Dioptersikter består av en høyde-/side-stillingsmekanisme med diopter og siktefot. Diopteret kan være en fast hullskive, eller en dreibar hullskive med ulike hullstørrelser.

Kollimatorsikter

Kollimatorsikter er et optisk siktesystem, hvor siktemerket bringes til å falle sammen med siktepunktet. Brukes til tyngre hånd- og støttevåpen, for eksempel bombekastere.

Optiske sikter

Optiske sikter består av linse- og prismesystemer og har mange forskjellige utførelser avhengig av bruken. Kikkertsikter (eventuelt teleskopsikter) for håndvåpen består av et objektiv, et optisk rettesystem, en strekplate (plan glassplate med innetsede streker) eller trådkors samt et okular. Kikkertens siktelinje kan forskyves ved at strekplaten/trådkorset skrus i side og høyde. Optiske sikter for skyts og tyngre støttevåpen som benyttes til direkte sikting, er i de fleste tilfeller av en mer komplisert konstruksjon. De kan være kombinert med avstandsmålere og mekaniske eller elektroniske regnemaskiner for overføring av skytedata. Optiske sikter for indirekte sikting har rettemekanismer for innstilling av horisontale og vertikale vinkler da rettingen foregår mot hjelpepunkter. Siktene står vanligvis i forbindelse med oppsatser som benyttes til innstilling av siktet i riktige vinkler i forhold til horisontalplanet.

Elektrooptiske sikter

Elektrooptiske sikter er en kombinasjon av optiske og elektroniske systemer, og benyttes både for håndvåpen og skyts. Under denne kategori hører termiske siktemidler, både passive og aktive, og sikter basert på lysforsterkning. De termiske siktene består av en IR-optikkdel og en elektronikkdel som omdanner innkommende termisk energi til synlig lys. Passive sikter benytter den termiske utstrålingen fra målene og omgivelsene i motsetning til aktive sikter, som har en egen infrarød lyskilde til belysning av målet. Lysforsterkersikter består av en optisk kikkert som har innebygd et lysforsterkende billedrør som fanger opp reflektert lys og forsterker dette. Enkelte elektrooptiske sikter for tyngre våpen har innebygd servosystemer eller regnemaskiner for innstilling av side- og høydevinkler.

Elektroniske sikter

Elektroniske sikter bygger på flere forskjellige systemer, men det mest alminnelige er radarprinsippet. Siktene brukes for måloppdagelse, følging av bevegelige mål samt utregning og innstilling av skytedata. Moderne sentralsikter er basert på radar og elektrooptiske, fjernstyrte sensorer som sender måldata til datamaskiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg