okular

Noen forskjellige typer okularer.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Okular er den delen av et optisk avbildningssystem som gjør det mulig å umiddelbart betrakte det mellombildet som frembringes av objektivet, for eksempel i et mikroskop eller en kikkert. Okularet blir plassert nær opp til øyet og fungerer da som en lupe. Som oftest er det sammensatt av en feltlinse og en øyelinse, begge plankonkave. Dermed kan man redusere objektivets resterende kromatiske aberrasjon samt oppnå et jevnere og sterkere opplyst bilde på øyets netthinne. Feltlinsen plasseres like ved mellombildet.

Faktaboks

Uttale
okulˈar
Etymologi
av latin ‘øye’

Typer

Alt ettersom feltlinsen står foran eller bak mellombildet, regnet i lysets retning, har vi å gjøre med to hovedtyper av okularer, henholdsvis Ramsdens og Huygens' okular. I Huygens' konstruksjon er det mulig å montere et trådkors eller en mikrometerskala i mellombildets posisjon og man får da et mikrometerokular.

I en senere versjon av Ramsdens okular er øyelinsen erstattet av to linser for ytterligere å minske den kromatiske aberrasjon (Kellners okular).

Det lages i dag også mer sammensatte okularer med forskyvbare linser som tillater en trinnløs endring av okularets brennvidde og dermed dets forstørrelse.

For militære formål og andre behov er det utviklet mer sammensatte okularer med særlig stor billedvinkel, opptil 70°, såkalt vidvinkelokular.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg