prisme (fysikk)

Prisme. 1) Enkelt prisme. Figuren viser hvordan lys brytes og hvitt lys spaltes til et fargespektrum. Prismet er i hovedstilling for grønt lys. – 2) Refleksjonsprisme. Snittet er en rettvinklet og likebent trekant. I figur A blir stråleretningen dreid 90° og i figur B 180°. For at man skal få høy refleksjon, blir de reflekterende flater sølvbelagt. – 3) Pentagonprisme gir lysretningen en dreining på 90° etter to refleksjoner, og gir derfor et rettvendt bilde. – 4) Amici-prisme, av to glasstyper med forskjellig brytningsindeks og dispersjon, spalter hvitt lys i spektralfarger uten å forandre stråleretningen merkbart.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Et optisk prisme er gjennomsiktig og har to eller flere plane, polerte sideflater. Prismer brukes til å endre lysretningen ved refleksjon, eller til å splitte hvitt lys til et fargespektrum ved brytning.

Faktaboks

Etymologi
av gresk, egentlig ‘saget i stykker’

I enkle, tosidige prismer støter de to plane flatene sammen langs den brytende kanten. Et plan vinkelrett på den brytende kanten kalles et hovedsnitt. En lysstråle som faller inn mot prismet i et hovedsnitt, vil være i dette også etter brytning. Hvis prismet har større brytningsindeks enn mediet omkring, f.eks. glassprisme i luft, brytes lyset fra den brytende kanten. Avbøyningen er minst når lyset går inn og ut under samme vinkel med de to flatene. Prismet står da i hovedstilling. Prismets brytningsindeks kan beregnes av avbøyningen i denne stillingen. Fordi avbøyningen avhenger av lysets bølgelengde, brukes prismer for å få fram fargespektrum og for oppløsning av lys i spektralapparater.

Prismer med flere plane flater kan oppfattes som sammensatt av enkle prismer. De har utstrakt anvendelse i optiske instrumenter. Ved å sette sammen prismer av forskjellige glass-sorter kan fargespredningen til en viss grad oppheves (akromatisk linsesystem), noe som anvendes bl.a. i kikkerter. For spesielle formål lages prismer av dobbeltbrytende krystaller, Dove-prisme og Rochon-prisme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg