Siktekikkert

Siktekikkert

Av /Store norske leksikon ※.

Siktekikkert er en kikkert med innebygd trådkors som markerer sikteretningen. Siktekikkerter brukes i geodesi, landmåling og stikking, ofte sammen med elektronisk avstandsmåler. Siktekikkerten er vanligvis konstruert med et lukket, tett kikkertrør. Siktelinjen går gjennom det optiske midtpunkt i objektivet og midtpunktet i trådkorset (se figur).

Kikkerten innstilles slik at siktelinjen – trådkorset – treffer de punkter hvor ukjente vinkler skal måles eller kjente vinkler utsettes. På et nivellerinstrument innstilles siktekikkerten slik at siktelinjen går horisontalt.

Sikteakse

Sikteaksen (kollimasjonsaksen) er den rette linjen mellom objektivsystemets fremre brennpunkt og senteret av trådkorset i okularet i siktekikkerten når denne er fokusert mot uendelig avstand.

Sikteaksefeil, også kalt kollimasjonsfeil, vil si at sikteaksen ikke står normalt på instrumentets horisontalakse, men at de to aksene danner et lite avvik fra en rett vinkel med hverandre. Virkningen for måling av retninger er omvendt proporsjonal med sinus til senitdistansen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg