siksika

Artikkelstart

Siksika er en nordamerikansk folkegruppe. De er også kalt Blackfeet, som henspiller på at de farget mokasinene sine mørke eller svarte. Tidligere kalte de seg også ah-hi-tä-pe, 'blodfolket', og fremdeles er det en gren av stammen i Alberta, Canada, som offisielt går under navnet Blood. Språklig sett tilhører folket siksika algonkin-familien.

Faktaboks

Uttale
siksˈika
Etymologi
engelsk ‘svartføtter’
Også kjent som
nordamerikansk indianerfolk, bedre kjent som blackfoot eller blackfeet

Siksika kom sannsynligvis fra det nordøstlige skogområdet og inn på slettelandet i Montana (USA) og Saskatchewan (Canada) før de fikk kontakt med europeerne. Omkring 1725–1750 ble hesten innført blant siksikaene, og dette påskyndet bevegelsen vestover. De stod på relativt god fot med britene ved Hudson Bay, som skaffet dem geværer og ammunisjon. Forholdet til de fleste nabostammene var spent. Selv om siksikaene i begynnelsen motsatte seg den hvite ekspansjonen, ble de aldri involvert i noe større felttog mot den amerikanske armé.

Siksika var egentlig en løsere sammenslutning av politisk uavhengige stammer, siksika, kainah og piegan. Sistnevnte holder til i USA, med unntak av en nordlig gruppe i Canada. Dessuten stod atsina og sarsi under deres beskyttelse. Ved siden av dakota var de den største og mektigste gruppen på det nordlige slettelandet. De var delt opp i en rekke mindre, hovedsakelig slektskapsbaserte, grupper som jaktet hver for seg i vinterhalvåret. Under sommerjakten hendte det at alle flokkene innenfor en stamme slo seg sammen. Mellom alle siksikaene eksisterte det lojaliteter og bånd som gikk på tvers av leirgruppe og stamme.

I 1877 undertegnet siksika, kainah og de nordlige piegan en traktat som gav dem rett til et reservatområde i Alberta, Canada. Da bisonen forsvant i 1880-årene, ble det tradisjonelle livsgrunnlaget revet bort, og slettelandsfolkene ble tvunget inn i en fornedrende reservattilværelse. Vinteren 1883–1884 døde 600 siksika av sult og utmattelse, og før dette var befolkningen blitt sterkt redusert av koppeepidemier og meslinger. Mens det antatte folketallet i 1780 var 15 000, var det registrerte antall i 1909 4635.

I 1990-årene ble det registrert rundt 13 000 medlemmer av Blackfeet Tribe i USA, hvorav 7000 holder til på et reservat i Montana. I Alberta i Canada bor 4000 medlemmer av Siksika Nation og i overkant av 7200 medlemmer av Blood. Dessuten finnes det ytterligere 10 000 som oppgir siksika/blackfeet-tilhørighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg