Mokasiner
Mokasiner fra præriefolkene.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Moderne mokasiner
Det er den amerikanske skogsfolk-mokasinen som har dannet mønster for den moderne skotypen med samme navn.
Av .

Mokasin er en myk skinnsko.

Faktaboks

Uttale
mokasˈin
Etymologi
av engelsk fra østlig algonkin, antagelig powhatan

Hos amerikanske urfolk finnes to hovedtyper. Den ene er sydd sammen av et stykke råhudsåle og overlær som er skåret hver for seg. Denne typen brukes av skogsfolkene. Den andre har såle og overdel skåret i ett av mykskinn, og er karakteristisk for slettelandsfolkene. Mokasinens utforming var velkjent, og av fotavtrykket kunne folk lese om det var «venn eller fiende» som befant seg i nærheten.

Det finnes også støvle- og leggingsmokasiner, som er kjent fra Alaska til Arizona. Denne typen er særlig vanlig blant kvinner, for eksempel i puebloområdet i sørvest. I det arktiske og subarktiske området er kortskaftede mokasiner utbredt. Inuittene er kjent for sine langskaftede støvlemokasiner som er tilpasset ekstrem kulde.

Mokasinlignende fottøy er også kjent fra andre deler av verden, men det er den amerikanske skogsfolk-mokasinen som har dannet mønster for den moderne skotypen med samme navn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg