Mokasin. En mokasin laget av et skinnstykke (til venstre) og en laget av tre skinnstykker (til høyre), samt mønstrene til dem.

Anon. Begrenset gjenbruk

Mokasin, en myk skinnsko som ble brukt av nordamerikanske indianere. Det finnes to hovedtyper. Den ene er sydd sammen av et stykke råhudsåle og overlær som er skåret hver for seg. Dette er skogsindianertypen. Den andre har såle og overdel skåret i ett av mykskinn, og er karakteristisk for slettelandsindianerne. Mokasinens utforming var velkjent, og av fotavtrykket kunne folk lese om det var «venn eller fiende» som befant seg i nærheten.

Støvle- og leggingsmokasiner er kjent fra Alaska til Arizona. Denne typen er særlig vanlig blant kvinner, f.eks. i puebloområdet i sørvest. I det arktiske og subarktiske området er kortskaftede mokasiner utbredt. Inuit er kjent for sine langskaftede støvlemokasiner, tilpasset ekstrem kulde.

Mokasinlignende fottøy er også kjent fra andre deler av verden, men det er den skogsindianske mokasinen som har dannet mønster for den moderne skotype med samme navn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.