schwa

Schwa er en kort, trykklett, urundet sentral vokal som e i norsk gate slik det ofte uttales i østnorsk. I lydskrift (IPA) blir schwa betegnet ə.

Faktaboks

Uttale
ʃva

Schwa er utbredt som redusert vokal i trykklette stavelser i mange språk, for eksempel e i fransk petit 'liten', og e i tysk bitte 'vær så snill'. I engelsk er schwa den vanligste vokallyden, og kan blant annet representere e som i given, i som i pencil, a som i about og o som i memory, alt i trykklette stavelser. Noen språk har også schwa i trykksterke stavelser, for eksempel albansk og rumensk.

Det indoeuropeiske grunnspråket hadde visstnok en schwa. Etter nyere teorier var denne oppstått av forskjellige konsonanter, og man taler derfor også om konsonantiske schwa'er eller laryngaler.

Navnet «schwa» kommer fra hebraisk shva via tysk. I hebraisk grammatikk er schwa skrifttegn for en overkort vokal eller fravær av vokal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

Så vidt meg bekjent, bruker ikke alle norske taleområder schwa; jeg mener derfor at første setningspåstand i beste fall blir for generell, og bedre kunne ha vært omformulert til t.d. «som e i standard østnorsk gate.»

skrev Hanne Gram Simonsen

Det har du naturligvis rett i. Men "standard østnorsk" er heller ingen god term, og det er heller ikke bare i østnorsk denne brukes. Men det kangodt omformuleres noe!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg