sakseierskap

Fremskrittspartiet har sakseierskap til innvandringspolitikken. Her fra partiets pressekonferamse 20. januar 2020 da Fremskrittspartiet trakk fra Solberg-regjeringen. Fra venstre: Nestleder Sylvi Listhaug, leder Siv Jensen, nestleder Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Sakseierskap er at velgerne mener at et parti har den beste politikken på et gitt saksfelt, eller assosierer partiet med saksfeltet. Fremskrittspartiet har for eksempel sakseierskap til innvandringspolitikk, mens Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne har sakseierskap til miljø- og klimapolitikk.

Det er ikke slik at velgerne alltid mener at det partiet de selv har stemt på har den beste politikken på alle saksfelt. Tvert imot kan et partis sakseierskap variere fra saksfelt til saksfelt, også blant egne velgere.

Sakseierskap og dagsordenen

Sosialistisk Venstreparti (SV) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) har sakseierskap til miljø- og klimapolitikken, og vil derfor gjerne ha fordel av at disse sakene står høyt på dagsordenen. Her MDGs Une Bastholm og SVs Audun Lysbakken under en partilederutspørring valgnatten etter kommune- og fylkestingsvalget 10. september 2019.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Sentralt i teorien om sakseierskap står koblingen mellom sakenes aktualitet – den politiske dagsorden – og partienes troverdighet eller tillit på vedkommende saksfelt. Når partiene legger sin strategi for kommende valgkamper, forsøker de å plassere saker partiet har eierskap til høyt på medienes og velgernes dagsorden. Når partiene lykkes med dette, gir det ofte uttelling i form av økt oppslutning.

Endring

I den opprinnelige sakseierskapsmodellen ble sakseierskap omtalt som en konstant som ikke endret seg fra valg til valg. Nyere studier viser imidlertid at sakseierskap kan endres, særlig i flerpartisystemer som det norske, der flere partier kan konkurrere om sakseierskapet til et gitt saksfelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg