søstergruppe

En fylogeni illustreres ofte som et slektskapstre. I dette eksempelet er art A og art B nærmere beslektet med hverandre enn noen av dem er til art C.

.

Artikkelstart

Søstergruppe er et begrep innen den biologiske systematikken og refererer til en gruppes nærmeste slektninger i et fylogenetisk tre.

A er søstergruppa til B i det fylogenetiske treet vist i figuren. Likeledes er B søstergruppa til A. Siden C er like nært i slekt med både A og B er C søstergruppa til både A og B, mens A og B sammen utgjør søstergruppa til C.

Når en søstergruppe består kun av en art, kalles denne ofte for søsterart. For eksempel er A søsterart til B, og motsatt. På samme måte er C søsterarten til både A og B, mens A og B er søstergruppa til C.

Mennesket som eksempel

Menneskets nærmeste nålevende evolusjonære slektninger er de to sjimpanseartene Pan troglodytes og Pan paniscus. Menneskearten (Homo sapiens) er like nært i slekt med begge disse sjimpanseartene, så disse to artene utgjør søstergruppa til oss mennesker. På samme måte er vi mennesker søstergruppa/søsterarten til de to sjimpanseartene.

Siden alt liv på jorda er i slekt har alle arter på jorda en søstergruppe.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg