Skipsretninger
Når sidene på et skip er lange, er det nyttig å vite mer nøyaktig hvor på sidene det vises til. Broen om bord er i mange tilfeller skipets tvers, ettersom det gjerne er her retningsangivelsene blir benyttet.
Skipsretninger
Lisens: CC BY SA 3.0
Skipsbegrep
Sammen med fortøyninger og konstruksjonsdeler, er retningene noen av de mange uttrykkene om bord på et skip.
Skipsbegrep
Av /Sjøfartsdirektoratet.

Retningsangivelser er uttrykk som brukes for å angi retninger eller posisjoner på et fartøy, med utgangspunkt i skroget eller kjølens for- og bakende.

Faktaboks

Også kjent som

stedsbetegnelser

Retningene brukes som en konkret beskrivelse av retningen en skal se mot, gjerne i forbindelse med navigasjonbroen. I tillegg vil retningene være nyttige for å orientere seg på skipet, slik at alle om bord har samme forståelse av skipets ulike områder.

Et skip har fire hovedretninger:

Innenfor enkelte miljøer brukes grader og lanternefarge om disse fire retningene, og de omtales da som henholdsvis 0, 180 og 90 rød, og 90 grønn.

Når et skip er forholdsvis stort, er det et behov for å bruke egne ord som er mer beskrivende enn de fire hovedretningene når en skal se mot en retning, eller gå til et sted på skipet. Dette ordnes etter styrbord og babord side, og deretter nøyaktig hvor på siden det menes. For eksempel kalles sidene rett foran akterenden for låring, slik at en får styrbord og babord låring. Midten av skrogets lengde kalles for tvers eller midtskips. Sidene helt forut, men ikke i selve baugspissen, kalles for styrbord og babord baug.

For å gjøre retningene enda klarere, bruker en i tillegg uttrykkene forenom eller aktenfor, for å presisere at posisjonen er litt foran eller bak et punkt. Hvis en losleider for eksempel henger på styrbord side, litt bak midtsiden av skipet, sier en at leideren henger aktenfor styrbord tvers.

Det kan være noen interne variasjoner i retningsuttrykkene, men generelt gir uttrykkene god nok beskrivelse av hvilken retning som menes. På skip som er 150 meter eller lengre, kan dette hindre mange misforståelser, og unødvendig gåing.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg