Reaktans er en del av impedansen i en elektrisk krets med vekselstrøm

Mer presist er reaktansen den delen av impedansen (vekselstrømmotstanden) som skyldes induktans og kapasitans. Reaktans måles med SI-enheten ohm (Ω), på samme måte som impedans og resistans. Den gir ikke noe energitap i kretsen, men forårsaker faseforskyvning mellom strøm og spenning.

Reaktans er en form for motstand som bygger seg opp når strøm og spenning varierer. Motstanden er frekvensavhengig, og når man har likestrøm, er reaktansen lik null.

Den inverse størrelsen av reaktans kalles susceptans.

Den induktive reaktansen opptrer som følge av at det rundt en elektrisk strøm dannes et magnetfelt. Med vekselstrøm endres dette magnetfeltet hele tiden ettersom strømmen veksler frem og tilbake. I henhold til Lenz' lov vil denne endringen av magnetfeltet indusere en annen strøm i den samme ledningen som tenderer til å flyte i motsatt retning. Dette fenomenet omtales som selvinduktans og bidrar til motstand mot forandring av strømmen gjennom et element. 

Ved seriekobling av kretselementer blir den induktive reaktansen lik ωL, hvor ω er strømmens vinkelfrekvens (ω = 2π f, hvor f er frekvensen) og L er selvinduktansen i kretsen.

Den kapasitive reaktansen er en motstand mot endring av spenning over et element og er omvendt proporsjonal med frekvensen.

Den kapasitive reaktansen er negativ og lik \(\begin{equation} -\frac{1}{\omega C}\end{equation}\), der C er kapasitansen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.