Ramasanger, fugleart i sangerfamilien. Ca. 13 cm lang, minner om hagesanger, men med flatere panne og lengre nebb. Svært lik bleksanger og tartarsanger, er vanskelig å skille fra disse og ble tidligere regnet som en underart av sistnevnte. Hekker fra Arabia og Sentral-Asia til det vestlige Kina, overvintrer i Sør-Asia. Meget sjelden gjest i Vest-Europa. Det første sikre norske funnet ble gjort på Mønstermyr i Flekkefjord (Vest-Agder) i september 1997.

Navnet, som er lånt fra en indisk guddom, henspiller på overvintringsområdene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. februar 2009 skrev Atle Grimsby

Ramasanger tilhører slekten Hippolais og er i nær slekt med gulsanger.
Ramasanger er sikkert påvist i Norge da ett individ ble fanget tilfeldig i mistnett på Mønstermyr i Flekkefjord kommune i Vest-Agder den 20. september 1997. Funnet ble godkjent i desember 2006 i NSKF http://www.birdlife.no/organisasjonen/nyheter/?id=97.


I hovedsak kan opptreden av ramasanger i Norden oppsummeres slik: Åtte til ni funn. Samtlige er enkeltindivider som har gått tilfeldig i mistnett på faste fangstplasser. Med tyngdepunkt i ultimo august og medio september. Tidligst 19. august og senest 16. oktober i Norden. På Seafield, Lerwick, Mainland på Shetland var det. en longstayer fra 22. oktober til 9. november. Første funn i WP var på Gully, Fair Isle, Shetland den 29-31. august 1959. Pr 2004 er det godkjent ni funn av ramasanger på de Britiske øyer. Hovedtyngdepunkt i nord Shetland (3 funn) og Orkenøyene. Tabellene nedenfor viser opptreden av samtlige ramasangere, tartarsangere, bleksangere og maurersanger i Norden.

Lenke til min artikkel om Ramasanger Ny art for Norge:
http://lokal.utsira.kommune.no/Members/atle/fugl/paper-on-sykes-warbler-ramaartikkel-i-sin-helhet.

2. mars 2009 svarte Per Ole Syvertsen

Hei Atle,Takk for ditt innspill. Jeg er selvsagt kjent med at det nå foreligger et godkjent funn av ramasanger i Norge. Dessverre var ikke nettstedet klargjort slik at fagkonsulentenes kunne arbeide med revisjon av artiklene før et par dager før lanseringen av snl.no. Det har derfor rett og slett ikke har vært tid til dette, og det er derfor stort sett artiklene fra den siste trykte utgaven av Store norske leksikon som ligger ute. Jeg jobbet med disse bidragene i 2004-2006.Vennlig hilsen

Per Ole Syvertsen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.