rødmus

Rødmus er ei vakker mus
Rødmus av . CC BY NC SA 3.0

Rødmus, smågnagerart i hamsterfamilien. Dette er en av de vanligste korthalemusene i Nord-Norge. Bortsett fra i byer er dette den vanligste arten å finne inne i hus i regionen, men den finner sin mat ute og gjøre derfor sjelden skade.

Faktaboks

Også kjent som

Myodes rutilus, tidligere Clethrionomys rutilus

Beskrivelse

I utseende og levevis ligner rødmusa veldig mye på klatremus. Til forskjell fra klatremus går den røde fargen på ryggen ofte helt ned på kroppssidene, slik at den grå overgangen mot buken er svak eller helt fraværende. Buken er gråkvit. Nesten svarte individer (melanistiske) er funnet. Vinterpelsen er betydelig tykkere og lenger enn sommerpelsen.

Halen er betydelig kortere og tykkere enn hos klatremus og ender i en hårpensel. Lengden er ca. 33 % av kropsslengden, dette varierer noe mellom individer. Kroppslengde inntil 13 cm, halelengde 4 cm og vekt 40 g. Ørene står tydelig fram fra pelsen som hos klatremus.

Levevis

Rødmusa lever i alle typer skoger og kratt. Den klatrer gjerne i trær og kalles av samene ofte «ekornmus». Bestanden varierer med 3–4 års mellomrom mellom toppene. Den årlige variasjonen i bestandsstørrelse er ikke alltid veldig stor og kan endog være mer eller mindre fraværende. Rødmusa spiser mest planteføde, samme føde som klatremus. Som denne hamstrer den også føde for vinteren. Formeringen er også omtrent som hos klatremus. Flere rødmus kan dele på et reir om vinteren.

Utbredelse

Rødmus er vanlig i nordnorske skoger
Rødmus av . Gjengitt med tillatelse

Rødmusa er utbredt i det nordlige Eurasia, fra Nord-Norge til stillehavskysten og Hokkaido (Japan). Således finnes den gjennom hele det boreale barskogbeltet i Russland. Dessuten finnes den også gjennom det nordlige Nord-Amerika, selv om det muligens fortsatt diskuteres om dette er en egen art.

I Norge er rødmusa utbredt fra like sør for Tysfjorden i Nordland og nordover. Den sørligste kjente forekomsten er ved Innhavet. Lengst sør overlapper utbredelsen med klatremus. Den kan hybridisere med klatremus, men dette er neppe påvist i Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg