Bagasje, av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

bagasje

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland ankommer flyplassen på Fornebu i 1998. Ekspedisjonssjef, og senere Arbeiderparti-leder, Jonas Gahr Støre, bærer bagasjen, foruten Brundtlands håndveske.
Av /NTB Scanpix.

Bagasje er vesker, kofferter eller annen type beholder som inneholder en persons personlige artikler, når personen er på reise.

Faktaboks

Uttale
bagˈasje
Etymologi
av fransk bagage

Bagasjeinnhold

Bagasje kan fraktes på mange måter, blant annet ved hjelp av spesialdesignede sykkelvesker.
Av /NTB Scanpix.

En reisende forventes å ha bagasje som inneholder klær, toalettartikler og andre mindre artikler som reisebehov. Det er også vanlig at bagasjen inneholder gaver og souvenirer, når en person er på vei hjem fra reise.

Typer bagasje

Bagasje, som vesker, kofferter og lignende, er konstruert for å beskytte gjenstander under reise, enten med et slitesterkt og mykt materiale, eller et hardt skallmateriale. Bagasje kan ha håndtak og/eller hjul, for å forenkle befordring og bæring. For enkelte kan bagasjen være et uttrykk for personens økonomi og status, mens for andre er den bare «beholdere».

Bagasje på flyreiser

Innsjekket bagasje får en merkelapp ('tag') med en unik strekkode og IATA-koden til ankomstflyplassen. Eieren av bagasjen, passasjeren, får en kvittering med samme strekkode.
Av /Shutterstock.

flyreiser skilles det mellom innsjekket bagasje og håndbagasje. EU og EØS har felles regler for hva både innsjekket bagasje og håndbagasje kan inneholde, men flyselskapene og tollmyndigheter i ulike land kan også ha andre begrensninger.

Innsjekket bagasje

Når en flyreise er avsluttet kan passasjerene plukke opp den innsjekkede bagasjen på ankomstflyplassens bagasjebånd.
Av /Shutterstock.

Innsjekket bagasje er større kofferter og bager som leveres inn til flyselskapets funksjonærer ved innsjekkingen i bytte mot en kvittering. Disse merkes med rett destinasjon, og sendes så ut for å plasseres i flyets bagasjerom. På ankomstflyplassen sendes bagasjen ut på et bagasjebånd, der passasjerene kan plukke den opp. Ved mellomlandinger blir ofte bagasjen sjekket inn hele veien til siste destinasjon, og flyselskapet passer på at bagasjen kommer med rett fly under mellomlandingen.

Flyselskapene har regler for hvor mange kolli bagasje en passasjer kan ha med seg om bord på et fly og for hvor mye hvert kolli kan veie. Antall kolli varierer ofte etter billettklasse, mens vekten på hvert kolli er vanligvis begrenset oppad til mellom 20 og 23 kilo. Det er flere begrensninger på hva innsjekket bagasje kan inneholde, blant annet når det gjelder kjemiske, brannfarlige og eksplosive stoffer.

Håndbagasje

Håndbagasje er bagasje som den reisende kan ta med seg inn i flykabinen. De fleste flyselskaper har begrensninger på størrelsen og vekten på håndbagasjen, vanligvis mellom åtte og ti kg. På en vanlig økonomibillett kan man som regel bare ha med seg ett kolli håndbagasje innenfor begrensningene pluss én liten personlig eiendel som en liten håndveske eller veske for bærbar PC, som er liten nok til å plasseres under flysetet foran passasjeren.

I tillegg er det begrensninger på hva håndbagasjen kan inneholde. Blant annet er det begrensninger på blant annet spisse og skarpe gjenstander, kniver, våpen, brennbare materialer, med mer. EU/EØS-reglene har også begrensninger på hvor mye flytende væske en passasjer kan ta med ombord i kabinen: Væsken må være i beholdere på maks 100 ml og alle beholderne må få plass i en gjennomsiktig, gjenlukkbar pose på maks én liter. I sikkerhetskontrollen på veien mellom innsjekkingsskranken og gaten sjekkes bagasjen med en gjennomlysningsmaskin, og noen ganger gjør sikkerhetspersonalet en ekstra sjekk ved å åpne bagasjen for å kontrollere innholdet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg