isotaktisk polymer

Avhengig av hvordan metylgruppen (CH3) legger seg langs kjeden, kan polypropylen enten være isotaktisk, syndiotaktisk eller ataktisk.

Artikkelstart

En isotaktisk polymer har en strukturell orden som består i at polymerer med asymmetriske karbonatomer i molekylkjedene alle har samme konfigurasjon. For eksempel kan metyl-sidegruppen i polypropylen ligge på samme side langs karbonkjeden.

Faktaboks

Uttale
isotˈaktisk polymˈer
Etymologi
av iso- og -taks

Isotaktisitet er en form for molekylær regelmessighet som fører til at polymermolekylene kan krystallisere. Vanlig polypropylen er isotaktisk og derfor delvis krystallinsk. Katalysatorer, som for eksempel metallocener, muliggjør også fremstilling av polypropylen der de asymmetriske karbonatomene i molekylkjeden har alternerende konfigurasjon. En slik syndiotaktisk polypropylen er også delvis krystallinsk og har flere gode egenskaper, blant annet bedre fleksibilitet, bedre slagresistens og høyere klarhet.

Vanlig polystyren er ataktisk, det vil si at den har en vilkårlig varierende konfigurasjon av sidegruppene langs kjeden. På tilsvarende måte som for polypropylen kan man også fremstille isotaktisk og syndiotaktisk polystyren, som kan krystallisere og derved har betydelig bedre mekaniske egenskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg