Polypropylen er en syntetisk kunstfiber som ligner mye på polyester. Den er sterk og bestandig, men ømfintlig for sollys. Den er elastisk og lett, og brenner og smelter langsomt.

Faktaboks

Uttale
polypropylˈenfibrer
Også kjent som
PP

Polypropylen er myk, elastisk og lett og opptar svært lite fuktighet. Den er svært bestandig mot kjemikalier og mikroorganismer. Fiberen isolerer godt og er sterk. Den tåler vask godt, men må strykes på lav temperatur. Smeltepunktet ligger ved 165 grader. Polypropylen brukes mye i sportsklær på grunn av sin elastisitet, mykhet og evne til å ikke bli våt.

Polypropylen har vært produsert i Norge og brukes mye i sportsklær.

Miljøproblemer

Som alle andre syntetiske tekstilfibre, bidrar også popypropylen til spredning av mikroplast. Alle tekstiler mister fibre i bruk og vask. Fordi syntetiske fibre er plast, bidrar bruk og vask av syntetiske fibre til spredning av mikroplast i naturen. Vask av klær er en av de større bidragsytere til mikroplast i havet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson (2020). Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen
  • Klepp og Tobiasson (2019). Lettstelt. Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen.
  • Søm: materialkunnskap (1995): Oslo: Yrkeslitteratur as.
  • Morton W E and Hearle J W (2008). Physical Properties of textile fibres. Manchester : The Textile Insitute

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg